Tyle się mówi o probiotykach. Co to takiego?
Przewód pokarmowy człowieka skolonializowany jest przez około 400 gatunków różnych bakterii, zwanych florą bakteryjną. Jej jakośc zależy od równowagi między gatunkami, która może być zaburzona przez antybiotykoterapię, radioterapię, chemioterapię, zakażenia wirusowe, długotrwały stres, nieodpowiednią dietę i inne czynniki.
Probiotyki (z greckiego pro-bios - „dla życia") sa to żywe organizmy, które po spożyciu wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza. Poprawiają równowagę mikroflory jelitowej. Takie właściwości wykazuje kilkanaście szczepów bakterii kwasu mlekowego z grupy: Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces boulardii. Bakterie probiotyczne dostają się do jelita grubego, osiedlają się tam i namnażają, działając korzystnie na przewód pokarmowy i cały organizm.
Spożywanie fermentowanych napojów mlecznych (nowej generacji) zawierających żywe kultury bakterii probiotyczne może przywrócić naturalny układ mikroflory jelitowej. Obecnie stawia się bardzo wysokie wymagania szczepom probiotycznym.
Powinny one:
- pochodzić z przewodu pokarmowego zdrowego ludzkiego organizmu,
- mieć zdolność do życia w jelitach,
- posiadać odpornośc na niskie pH, soki żołądkowe, żółć i enzymy trawienne,
- wspomagać wchłanianie składników pokarmowych w jelicie oraz wytwarzanie witamin i enzymów,
- zachowywać przeżywalność w czasie zamrażania i suszenia w podwyższonej temperaturze oraz dobry rozwój i przeżywalność w produkcie,
- mieć dobre właściwości sensoryczne.
Nie powinny:
- posiadać zdolności przenoszenia genów opornych na antybiotyki,
- posiadać cech patogennych.
Probiotyki zwiększają ochronę przeciwko chorobom autoimmunologicznym, jak cukrzyca. Mleko i produkty mleczne z probiotykami, moga być bezpiecznie spożywane przez osoby nietolerujące laktozy, ponieważ wprowadzony probiotyk uwalnia β-galaktozydazę biorącą udział w hydrolizie laktozy. Nowoczesne produkty probiotyczne zawierają w swojej nazwie przedrostek „bio" lub „sano".