bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Dyniowe rozmaitości

13 listopada 2018

Poznaj nieskomplikowane przepisy na zdrowe i pyszne potrawy z dyni!

Zupa dyniowa z aromatyczną szynką


Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 marchew obrana i pokrojona w talarki
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szklanka soku pomaranczowego i starta skórka pomarańczy
  • szynka wiejska
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić przez 3 minuty aż będzie miękka. Dodać czosnek, dynię i marchewkę, dusić przez około 2 minuty stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć startą skórkę i podgrzewać około 30 minut, aż dynia zmięknie. Po tym czasie zupę zmiksować na puree, doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć, aby z każdej strony się zarumieniła. Zupę wlać do naczynia i posypać kawałkami szynki oraz natką pietruszki.

 


Placuszki z dyni


Składniki:

  • 250 g dyni
  • 2 jaja
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g chudego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ¼ papryczki chili
  • natka pietruszki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Dynię wydrążyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chili i pietruszkę drobno posiekać. Składniki wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać. Na patelni rozkładać ciasto, tak by powstały cienkie placuszki. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron. Placuszki podać z serkiem.

Polecamy również wersję placuszków bez chili lecz podanych z sosem czosnkowym (do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).

 


Pęczak z dynią


Składniki:

  • 500 g dyni
  • 150 g kaszy pęczak
  • 160 g brokułów i kalafiora
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 10 czarnych oliwek
  • oliwa do smażenia
  • liście świeżej bazylii
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)


Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy w garnku, następnie dodać pęczak, zalać wodą i gotować według przepisu na opakowaniu. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Dynię pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec przez około 20 minut (aż będzie miękka). Brokuły i kalafior umyć i rozdzielić na różyczki. Gdy pęczak jest już gotowy, dodać warzywa, suszone pomidory, oliwki, groszek, pestki dyni oraz upieczoną dynię. Całość podgrzać przez około 7 minut, tak aby brokuły i kalafior zmiękły. Zdjąć danie z ognia i doprawić dodając składniki sosu. Udekorować listkami świeżej bazylii i pietruszki. Smacznego!



Dorsz z dynią i batatami


Składniki:

  • 3 niewielkie bataty
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 300-350 g fileta z dorsza atlantyckiego
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki KILUVA
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bataty pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 25-30 minut (do miękkości). Do bulionu dodać świeżo mielony pieprz i gałązkę tymianku. Po około 15 minutach dodać dynię. Filety z dorsza opłukać i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowane bataty, dynię i dodać pozostały bulion i gałązki tymianku. Na wierzch ułożyć dorsza, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20-25 minut.

 


Sernik z dynią

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciastek Fibroki
  • 60g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 600 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
  • 400 g sera ricotta
  • 2 szklanki musu z dyni (zmiksowana upieczona dynia)
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru lub 50 kropli słodzika Pecva
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu: Ciastka zmiksować w blenderze, dodać kakao i cynamon, wymieszać z miękkim masłem. Przygotowaną masą wylepić dno tortownicy i podpiec przez około 10 minut.

Przygotowanie masy serowej: Dokładnie zmiksować ser z ricottą i cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawać dynię (upieczoną w temperaturze 200 st. i zmiksowaną), dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód. Sernik piec przez około 15 minut w temperaturze 180 st, następnie przez ponad 1,5 godz. w temperaturze 120 st.  Po upieczeniu sernik ostudzić w piekarniku, następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce.


Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora

Dynia świetnie nadaje się do potraw słonych i słodkich - jest niezwykle aromatyczna i można ją bez obaw podawać małym dzieciom. Do tego jest bogata w związki mineralne i witaminy. 100g dyni zawiera tylko ok. 30kcal!


Poznaj 3 powody, dla których warto jeść dynię>>

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.