bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

Sałatka meksykańska

Składniki:

  • 200 g krewetek koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • świeża papryczka chili (według uznania)
  • 4 krążki świeżego ananasa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • mieszanka sałat

Sos:

  • 3 łyżki ketchupu lub gęstego przecieru
  • pomidorowego
  • sok z ananasa, ewentualnie z połowy słodkiej pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać, dodać do niej zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili. Na tłuszcz wrzucić krewetki i podsmażyć 3–4 minuty na niedużym ogniu. Następnie krewetki wyjąć na papierowe ręczniki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ananasa obrać nad deską, pokroić w krążki, a następnie w kostkę. Sok, który wyciekł podczas obierania, użyć do przygotowania sosu. Ketchup wymieszać z sokiem z ananasa i ostrą papryką. Do miski wrzucić mieszankę sałat, rukolę, ananasa, kukurydzę, fasolę, dodać krewetki i wszystko polać sosem. Delikatnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, aby sałaty były kruche.

________________________________________________

Zupa z selera naciowego i ogórka

Składniki:

  • 250 g selera naciowego
  • ogórek zielony
  • 1 średnia cebula
  • 40 g sera pleśniowego, np. rokpol
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml gęstego jogurtu
  • 0,5 l wywaru warzywnego z kostki KILUVA
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Łodygi selera pozbawione liści (wybieraj jędrne ciemnozielone) drobno pokroić. Ogórka zielonego w skórce umyć i zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodać seler i wszystko dusić do miękkości. Ogórka dodać do uduszonych już warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem, ostudzić i zmiksować. Dodać gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Do gotującej się zupy wprószyć ser, poczekać, aż się rozpuści. Raz jeszcze wszystko zmiksować. Po lekkim wystudzeniu
dodać kremowego jogurtu.

________________________________________________

Kurczak z pomidorami

Składniki:

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, szczypta curry, szczypta mielonej kolendry

Sos:

  • szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 300 g pieczarek
  • 1/3 szklanki śmietany 12%
  • 100 g serka kanapkowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • mała papryczka chili
  • liść laurowy
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, curry i kolendrą, dodać olej. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki na min. godzinę. Śmietanę połączyć z serkiem, dokładnie mieszając. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Po kilku minutach, kiedy pieczarki się zarumienią, dodać pomidora pokrojonego w kostkę. Całość zalać przecierem. Dodać sól, cukier, papryczkę chili pokrojoną w paseczki, liść laurowy. Gotować 10–15 min. Dodać śmietanę z serkiem, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Na końcu doprawić sokiem z cytryny. Przygotowanego wcześniej kurczaka podsmażyć na oddzielnej patelni przez 5–7 minut i dodać do sosu. Podawać z odrobiną brązowego ryżu lub warzywami.

________________________________________________

Sorbet grejpfrutowy z granatem

Składniki:

  • 3 grejpfruty
  • 1/2 szklanki soku grejpfrutowego
  • 10 g żelatyny
  • 2 granaty

Przygotowanie:

Grejpfruty obrać ze skórki oraz wszystkich błon, tak aby został sam miąższ. Wlać do rondla pół szklanki soku i wsypać żelatynę. Całość podgrzewać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Podczas podgrzewania cały czas mieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać pozostałą część soku i grejpfruta pokrojonego na drobne kawałki. Całość odstawić do ostygnięcia i zamrozić. Kiedy przygotowana mieszanina będzie twarda, wyjąć z zamrażarki, podzielić na kawałki i zmiksować w malakserze, aż powstanie jednolita puszysta masa. Ponownie przełożyć masę do naczynia i zamrozić. Granaty przekroić na pół i delikatnie wydrążyć miąższ w postaci nasion. Przygotować 4 pucharki. Na dnie wypełnić je miąższem z granatu. Po zamrożeniu nakładać sorbet łyżką do lodów w pucharki wyłożone miąższem granatu.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.