Przepisy na...
14 listopada 2018
Sałatka meksykańska
Składniki:
- 200 g krewetek koktajlowych
- ząbek czosnku
- świeża papryczka chili (według uznania)
- 4 krążki świeżego ananasa
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- mieszanka sałat
Sos:
- 3 łyżki ketchupu lub gęstego przecieru
- pomidorowego
- sok z ananasa, ewentualnie z połowy słodkiej pomarańczy
- 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać, dodać do niej zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili. Na tłuszcz wrzucić krewetki i podsmażyć 3–4 minuty na niedużym ogniu. Następnie krewetki wyjąć na papierowe ręczniki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ananasa obrać nad deską, pokroić w krążki, a następnie w kostkę. Sok, który wyciekł podczas obierania, użyć do przygotowania sosu. Ketchup wymieszać z sokiem z ananasa i ostrą papryką. Do miski wrzucić mieszankę sałat, rukolę, ananasa, kukurydzę, fasolę, dodać krewetki i wszystko polać sosem. Delikatnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, aby sałaty były kruche.
________________________________________________
Zupa z selera naciowego i ogórka
Składniki:
- 250 g selera naciowego
- ogórek zielony
- 1 średnia cebula
- 40 g sera pleśniowego, np. rokpol
- oliwa z oliwek
- 50 ml gęstego jogurtu
- 0,5 l wywaru warzywnego z kostki KILUVA
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Łodygi selera pozbawione liści (wybieraj jędrne ciemnozielone) drobno pokroić. Ogórka zielonego w skórce umyć i zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodać seler i wszystko dusić do miękkości. Ogórka dodać do uduszonych już warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem, ostudzić i zmiksować. Dodać gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Do gotującej się zupy wprószyć ser, poczekać, aż się rozpuści. Raz jeszcze wszystko zmiksować. Po lekkim wystudzeniu
dodać kremowego jogurtu.
________________________________________________
Kurczak z pomidorami
Składniki:
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, szczypta curry, szczypta mielonej kolendry
Sos:
- szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- 2 pomidory
- 300 g pieczarek
- 1/3 szklanki śmietany 12%
- 100 g serka kanapkowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- mała papryczka chili
- liść laurowy
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, curry i kolendrą, dodać olej. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki na min. godzinę. Śmietanę połączyć z serkiem, dokładnie mieszając. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Po kilku minutach, kiedy pieczarki się zarumienią, dodać pomidora pokrojonego w kostkę. Całość zalać przecierem. Dodać sól, cukier, papryczkę chili pokrojoną w paseczki, liść laurowy. Gotować 10–15 min. Dodać śmietanę z serkiem, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Na końcu doprawić sokiem z cytryny. Przygotowanego wcześniej kurczaka podsmażyć na oddzielnej patelni przez 5–7 minut i dodać do sosu. Podawać z odrobiną brązowego ryżu lub warzywami.
________________________________________________
Sorbet grejpfrutowy z granatem
Składniki:
- 3 grejpfruty
- 1/2 szklanki soku grejpfrutowego
- 10 g żelatyny
- 2 granaty
Przygotowanie:
Grejpfruty obrać ze skórki oraz wszystkich błon, tak aby został sam miąższ. Wlać do rondla pół szklanki soku i wsypać żelatynę. Całość podgrzewać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Podczas podgrzewania cały czas mieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać pozostałą część soku i grejpfruta pokrojonego na drobne kawałki. Całość odstawić do ostygnięcia i zamrozić. Kiedy przygotowana mieszanina będzie twarda, wyjąć z zamrażarki, podzielić na kawałki i zmiksować w malakserze, aż powstanie jednolita puszysta masa. Ponownie przełożyć masę do naczynia i zamrozić. Granaty przekroić na pół i delikatnie wydrążyć miąższ w postaci nasion. Przygotować 4 pucharki. Na dnie wypełnić je miąższem z granatu. Po zamrożeniu nakładać sorbet łyżką do lodów w pucharki wyłożone miąższem granatu.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ