bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Zakupy które wyjdą Ci na zdrowie, czyli jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Kiedy wchodzimy do supermarketu z planem zrobienia zakupów na zdrowe posiłki, często czujemy się zagubieni - nie zawsze wiemy, czy dany produkt rzeczywiście zawiera cenne wartości odżywcze, czy może jednak są w nim zawarte konserwanty, które nie służą naszemu zdrowiu. Kluczem do udanych zakupów jest umiejętne czytanie etykiet - dowiedz się, jak czytać etykiety produktów spożywczych!

Czego powinieneś unikać?

Jeżeli na etykiecie znajdziesz informację, że produkt zawiera jedną z tych substancji - lepiej powstrzymaj się od zakupu…

  • mięso oddzielone mechanicznie od kości (MOM) - to tak naprawdę nie mięso, tylko… resztki mięsa wraz chrząstkami oraz innymi częściami, których nie dało się oddzielić od kości w sposób “tradycyjny”. Jest to zatem drobiowa masa mięsno-tłuszczowa, która nie nadaje się do produkcji wędlin. Często wykorzystuje się ją do produkcji pasztetów czy konserw mięsnych,

  • aspartam - kiedyś często występował w produktach light - zastępowano nim zwykły cukier. Badania wykazały jednak, że jest on substancją silnie rakotwórczą - dlatego też w roli “słodzika” o wiele lepiej sprawdzi się zdrowa i naturalna stewia,

  • konserwanty E 220–E 228 - są to tak zwane siarczyny, czyli związki silnie podrażniające nasz układ pokarmowy. Mogą one doprowadzić do refluksu albo innych problemów trawiennych,

  • glutaminian sodu - na etykietach często “ukrywa się” pod skrótem E621. Spożywany w większych ilościach może doprowadzić do palpitacji serca, bólu głowy, pokrzywki, a nawet… problemów z koncentracją!

Ogólnie rzecz ujmując, możemy przyjąć, że im mniej dodatków i tajemniczych “E” zawiera produkt, tym mniej jest przetworzony, a zatem zdrowszy!

Jak rozszyfrować tajemnicze sformułowania?

Istnieje pewna grupa sformułowań, które często ukazują się na etykietach produktów spożywczych. Warto wiedzieć, co dokładnie oznaczają!

  • produkt bez dodatku cukru – w produkcie nie występują cukry dodane, ale są w nim obecne cukry występujące naturalnie w jego składnikach - często sformułowanie to znajdziemy na produktach z owoców, czyli na przykład sokach,

  • produkt niskotłuszczowy – jest to produkt zawierający nie więcej niż 3 gramy tłuszczu na 100 gram produktu,

  • źródło błonnika pokarmowego – produkt zawiera co najmniej 3 gramy tłuszczu na 100 gram produktu,

  • wysoka zawartość błonnika – tutaj zawartość błonnika jest wyższa - jest go nie mniej niż 6 gramów na 100 gram produktu,

  • produkt lekki – produkt zawiera co najmniej 30 procent mniej kalorii niż jego wersja “standardowa”. Nie oznacza to jednak, że w jego składzie nie ma niezdrowych dodatków i konserwantów!

  • 100% sok - produkt zawiera wyłącznie wodę i soki z owoców - nie dodano do niego cukru ani słodzików.

Każdą wątpliwość odnośnie etykiet czy zdrowego odżywiania najlepiej jest rozstrzygać razem z dietetykiem. W Centrach Dietetycznych Naturhouse czekają na Ciebie specjaliści od reedukacji żywieniowej, którzy dobiorą dla Ciebie najlepszy plan żywieniowy i dokładnie wyjaśnią, jak czytać etykiety!


Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.