bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Dania z ryb i owoców morza

13 listopada 2018

Prezentujemy nowe przepisy na pyszne dania z ryb i owoców morza, polecane przez dietetyków Naturhouse.

Dorsz z dynią i batatami

Składniki:

  • 3 niewielkie bataty
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 300-350 g fileta z dorsza atlantyckiego
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki KILUVA
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bataty pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 25-30 minut (do miękkości). Do bulionu dodać świeżo mielony pieprz i gałązkę tymianku. Po około 15 minutach dodać dynię. Filety z dorsza opłukać i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawić do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowane bataty, dynię i dodać pozostały bulion i gałązki tymianku. Na wierzch ułożyć dorsza, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20-25 minut.

_______________________________________________________

Mule w sosie winnym

Składniki:

  • 1 kg muli
  • ½  cebuli
  • ½  małego pęczka natki pietruszki
  • 10 g masła (łyżka)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • pieprz i sól
  • tymianek lub bazylia

Sposób przygotowania:

Małże wyłożyć na durszlak, posegregować wyrzucając sztuki z otwartą skorupką (wszystkie muszą być szczelnie zamknięte). następnei należy je wyszorować i zeskrobać narośla z muszli. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki. W rondlu roztopić masło na umiarkowanym ogniu, zeszklić cebulę, nie rumieniąc. Wlać białe wino, dodać pietruszkę oraz tymianek, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać mule i gotować pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż mule się otworzą. W trakcie gotowania potrząsnąć rondlem i mule zamieszać, aby równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i podawać z grzankami FIBROKI.

_______________________________________________________

Pstrąg pieczony

Składniki:

  • świeży pstrąg
  • łyżeczka masła lub oliwy
  • cebulka szalotka
  • sok z cytryny
  • pietruszka świeża
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście szpinaku świeżego – liście
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • sól,pieprz
  • kolendra, tymianek

Przygotowanie:

Pstrąga umyć w zimnej wodzie, odkroić głowę, ogon i płetwy. Nożem zedrzeć łuski, ponownie opłukać wodą. Rybę położyć na folii aluminiowej, posypać od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, kolendrą i tymiankiem, w środek włożyć łyżeczkę masła lub oliwy, wcisnąć sok z cytryny i włożyć posiekaną pietruszkę. Na rybie ułożyć liście szpinaku (2 garście), pokrojoną w plasterki cebulkę oraz czosnek (również w plasterkach). Dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zawinąć w folię i piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut. Podawać z grzankami FIBROKI.

_______________________________________________________

Zapiekanka makaronowa z krewetkami

Składniki:

  • ok. 250 g pełnoziarnistego makaronu
  • ok. 200 g mrożonych krewetek
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 cebula
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 C. Makaron ugotować al dente. Zagotować wodę w garnku, lekko osolić i wrzucić rozmrożone i umyte krewetki. Gotować przez ok. 2 minuty. Brokuły umyć, odkroić zdrewniałą część, wrzucić na wrzątek na ok. 8 minut. Na łyżce podsmażyć drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec dodać pokrojoną w pióra cebulę, odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 2 minuty. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, jajka, przyprawy i wymieszać z odcedzonym makaronem. Przełożyć makaron z warzywami do naczynia żaroodpornego, dodać krewetki, skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika na ok. 25 minut, po wyjęciu posypać posiekanym szczypiorkiem.

_______________________________________________________

Przepisy pochodzą z trzeciej części książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem", która jest dostępna we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse. O książkę zapytaj swojego dietetyka.

 

Zachęcamy do wypróbowania smacznych i zdrowych przepisów polecanych przez naszych dietetyków! W każdej z czterech części książki kulinarnej "Gotuj zdrowo i ze smakiem" prezentujemy przepisy i inspiracje na dania jednogarnkowe, mięsne, sałatki oraz potrawy wegetariańskie. Każda książka to aż 40 ciekawych propozycji na co dzień i na każdą okazję!

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.