bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

Ciągle słyszymy, że ryby warto jeść, jednak nie każdy z nas wie, dlaczego ich mięso jest tak ważne w naszej diecie. Podajemy więc kilka niezaprzeczalnych faktów, które pozwolą zrozumieć tę powszechną opinię.


Ważne dla zdrowia i odchudzania

Najważniejszym składnikiem mięsa ryb są kwasy tłuszczowe omega-3, które mają fantastyczny wpływ na nasze zdrowie. Właściwości, jakie możemy im przypisać to: zapobieganie powstawaniu nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, regulację gospodarki lipidowej (mają wpływ na poziom cholesterolu). Wbrew błędnemu myśleniu, że tłuszcze na diecie są niedozwolone, trzeba zaznaczyć, że kwasy tłuszczowe, w które bogate są ryby, działają wspomagająco podczas kuracji odchudzającej! Poza tym, zdrowe tłuszcze obecne w pożywieniu biorą udział we wchłanianiu szeregu witamin. Ostatnie badania pokazują, że owe kwasy wspomagają kurację antydepresyjną oraz zapobiegają powstawaniu alergii.


Źródło cennego białka

Oprócz dobrego tłuszczu, mięso rybie cechuje się pełnowartościowym i dobrze przyswajalnym białkiem. Białko jest podstawowym budulcem tkanek i narządów naszego organizmu, służy do syntezy enzymów i hormonów, magazynuje m.in. żelazo. Jego dostarczanie jest więc niezbędnym elementem zdrowej diety. Białko jest często składnikiem niedocenionym podczas kuracji odchudzających, a przecież daje uczucie sytości oraz najsilniej ze wszystkich makroelementów pobudza metabolizm. 100g ryby dostarcza aż 17-20 g białka!


Witaminy

W zależności od rodzaju ryb – morskie czy słodkowodne – zawierają one różne składniki odżywcze. Ryby tłuste (łosoś, halibut, makrela, śledź) są skarbnicą wspomnianych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A i E (witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Taka kombinacja składników świetnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale też na ogólny stan skóry.

Praktycznie wszystkie ryby są bogate w witaminy z grupy B, a więc korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz nasze samopoczucie. Szczególnie ważna z tej grupy jest witamina B2, która odpowiada za prawidłową przemianę materii, jak również za prawidłowe działanie układu immunologicznego. Witamina B2 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i jest szczególnie ważna u osób na diecie, ponieważ wspomaga rozkład węglowodanów, białek oraz tłuszczy, które spożywamy.


Jod dla prawidłowego funkcjonowania

Ważną, a niejednokrotnie niedocenianą substancją jest jod, który rzadko występuje w innych produktach żywnościowych, a jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.  Brak jodu w organizmie może prowadzić do spadku energii oraz wzrostu masy ciała, spowodowanej spowolnieniem  metabolizmu.

 

Poznaj przepisy naszych dietetyków na pyszne dania z ryb i owoców morza>>

 

Przeczytaj też: Połów zdrowia>>

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.