bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Fasolka szparagowa – dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Lato to nie tylko najlepszy czas dla owoców – malin, jagód czy borówek, ale także dla świeżych i pysznych warzyw, w tym fasolki szparagowej. Kto z nas nie dołącza do letniego obiadu lub grilla miski gorącej wspaniałej fasolki? Tak doskonała jest tylko w okresie letnim! Późniejsze mrożenie czy przetwarzanie szparagówki może powodować utratę jej walorów smakowych. Jedzmy więc fasolkę póki jest dostępna na straganie - do syta i bez obaw o linię!


  • W 100 gramach fasolki jest tylko około 28kcal, w tym praktycznie zerowa ilość tłuszczu. Wysoka zawartość błonnika, bo aż 4g, powoduje że jest ona cenna dla zdrowia naszych jelit. Błonnik jako niemożliwe do strawienia włókno pokarmowe pełni rolę „szczotki fizjologicznej” w układzie pokarmowym. Przyspiesza metabolizm, a tym samym procesy detoksykacji organizmu, chroni ściany jelit przed odkładaniem się szkodliwych substancji oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów. Dlatego też tak ważne jest wprowadzanie odpowiedniej ilości błonnika do codziennej diety.
  • Szparagówka jest pełna witamin i minerałów. Zielona odmiana fasoli zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego, dlatego też jest zalecana dla kobiet ciężarnych, diabetyków i osób z niedoborami żelaza. Żółta odmiana zawiera więcej potasu i fosforu. Obie zaś są bogatym źródłem witamin z grupy B witaminy E, C i K oraz minerałów: wapnia, magnezu i żelaza. Obecność tych wszystkich składników pokarmowych pomaga w obniżeniu stężenia trójglicerydów oraz konwersji „złego cholesterolu” w dobry, a co za tym idzie regulację pracy układu krążenia, zapobieganie miażdżycy i obniżenie ciśnienia krwi.
  • Wysoka zawartość witamin C, E i K sprawia że regularnie spożywana fasolka szparagowa pełni także rolę antyoksydacyjną dla organizmu. Chroni przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia się skóry, zmniejsza ryzyko wystąpienia procesów nowotworowych, a co najważniejsze - wspomaga naszą odporność i zmniejsza podatność na infekcje.
  • Warto wprowadzić szparagówkę także do diety naszych dzieci, które potrzebują dużej ilości witaminy K, zwiększającej wchłanianie wapnia w kościach oraz białka, które pomoże im zdrowo rosnąć. Nasze pociechy chętnie sięgają po te zielone strączki i zajadają je jak żadne inne warzywo.


Kilka przepisów na zdrowe letnie dania z fasolką szparagową w roli głównej:

Kaszotto z kurczakiem, fasolką szparagową i ziołami:

  • 300g kaszy pęczak lub kaszy gryczanej niepalonej
  • 200g fasolki szparagowej
  • jedna pierś z kurczaka
  • 1l bulionu warzywnego z kostki KILUVA
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju roślinnego
  • tymianek, pietruszka (inne ulubione zioła)

Olej roślinny wlać na patelnię i mocno go rozgrzać. Wsypać na patelnię kaszę i podprażyć ją kilka minut, tak aby każde ziarenko otoczyło się w oleju, aby kasza się później nie sklejała. Dolać ¼ bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aby kasza wchłaniała płyn. Stopniowo dolewać bulion. Kiedy kasza będzie jeszcze lekko twardawa dodać pociętą na kawałki fasolkę szparagową oraz podsmażonego pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Dolać resztę bulionu, doprawić solą i pieprzem, listkami tymianku, pietruszki i innymi ulubionymi ziołami. Gotujemy do miękkości.

Cytrusowa fasolka szparagowa:

  • 1kg fasolki szparagowej
  • cytryna
  • grejpfrut
  • pomarańcza
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Fasolkę szparagową zblanszować na chrupko w gorącej osolonej wodzie przez 5 minut. Owoce sparzyć we wrzątku. Wycisnąć sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta, dodać miód, sól, pieprz i oliwę z oliwek – wymieszać. Fasolkę polać obficie sosem i posypać startą skórką z cytryny i pomarańczy.

SMACZNEGO!

Konsultacja dietetyczna

mgr Beata Prusińska

dietetyk kliniczny
dietetyk Naturhouse

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.