Przepisy na...
14 listopada 2018
PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ
Carpaccio z łososia
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB
4 bardzo cienkie plastry surowego łososia
kilka oliwek zielonych
łyżka kaparów
cebula
łyżka drobno tartego chudego
sera żółtego
kilka listków cykorii lub sałaty rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
łyżka octu balsamicznego
odrobina soli, pieprzu zielonego i cukru do smaku
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 min
PRZYGOTOWANIE SOSU 10 min
KRÓLEWSKA PRZYSTAWKA
Łosoś to bez wątpienia król wśród ryb. Jego soczyste mięso smakuje wybornie. Jeśli jeszcze uzmysłowimy sobie, że jest źródłem witamin (D, B12, B6) i zbawiennych kwasów tłuszczowych omega 3, nie ma się co zastanawiać - łosoś powinien gościć na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Na carpaccio mięso ryby należy lekko zmrozić - łatwiej będzie je pokroić w cienkie plastry. Carpaccio ze świeżego łososia przygotowujemy tuż przed podaniem.
1. NA TALERZU UŁOŻYĆ listki cykorii lub sałaty rukoli, następnie rozłożyć plastry łososia.
2. OLIWKI POKROIĆ w plasterki, cebulę w krążki, położyć na łososia, posypać kaparami, serem i przyprawami.
3. PRZYGOTOWAĆ SOS z oliwy, soku z cytryny, octu balsamicznego i cukru. Carpaccio polać sosem.
PRZEPIS NA ZUPĘ
Zupa gulaszowa
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
40 dag mięsa (udziec indyka)
puszka pomidorów krojonych
papryka czerwona
papryka żółta
2 cebule, duży ząbek czosnku
1 l bulionu (z 2 kostek rosołowych KILUVA)
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka oleju rzepakowego
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 30 min
GOTOWANIE ok. 60 min
WĘGIERSKI PRZYSMAK
Zupa gulaszowa to typowe węgierskie danie jednogarnkowe, czyli gulyasleves - sycąca zupa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie, gdyż jest bardzo pożywna. Klasyczną zupę gulaszową przyrządzamy tylko z mięsa wołowego. Nie powinniśmy żałować papryki - zarówno słodkiej, jak i ostrej - oraz smalcu (!). Węgrzy dodają do swojej narodowej zupy ziemniaki i kluseczki - rodzaj zacierek (csipetke). Jest bardzo ostra i gorąca, dlatego nazywają ją zupą diabelską. Jednak nasz gulasz przyrządzony na oleju i mięsie indyka będzie równie smaczny i na pewno zdrowszy.
1. MIĘSO UMYĆ I POKROIĆ w kostkę, tak samo pokroić cebulę, papryki i czosnek. Mięso doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oleju i przełożyć do rondla.
2. NASTĘPNIE PODSMAŻYĆ cebulę i czosnek. Posypać odrobiną papryki słodkiej oraz ostrej. Przełożyć do rondla z mięsem. Całość zalać bulionem. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i majeranek.
3. GOTOWAĆ ZUPĘ NA WOLNYM OGNIU 1,5 godz. (aż mięso będzie miękkie). Po ok. 40 min dodać pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Pod koniec doprawić zupę resztą papryki i zabielić jogurtem (już nie gotować, żeby się nie zwarzył).
PRZEPIS NA DRUGIE DANIE
Zraziki cielęce
SKŁADNIKI DLA 8 OSÓB
80 dag cielęciny
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy chrzanowej
20 dag pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
szklanka wody
natka
sól, pieprz
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 15 min
GOTOWANIE ok. 20 min
WYKWINTNE DANIE
Cielęcina jest mięsem bardzo delikatnym. Jest lekko strawna, zawiera dużo witamin i składników mineralnych, a mało tłuszczu. Wspaniałe cielęce przysmaki warto podawać dzieciom, ludziom chorym i rekonwalescentom. Ale i dla smakoszy zdrowych jak rydz można z niej wyczarować pyszne dania. Trzeba tylko delikatne mięso dobrze doprawić.
1. UMYTE PIECZARKI drobno pokroić, posiekać cebulę i razem podsmażyć na łyżce oleju. Posiekać natkę i wymieszać z resztą farszu. Doprawić rozgniecionym lub drobno pokrojonym czosnkiem, solą i pieprzem.
2. MIĘSO POKROIĆ w poprzek włókien na osiem plastrów i rozbić na duże płaty. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować musztardą i nałożyć farsz. Zwinąć w rulony i spiąć za pomocą wykałaczek lub zszyć nicią, aby się nie rozwijały.
3. OBSMAŻYĆ ZRAZIKI na łyżce oleju, przełożyć do rondla, dolać szklankę wody i dusić na małym ogniu. Podawać z kuskusem i kiszonym ogórkiem.
PRZEPIS NA CIASTO
Ciasto marchwiowe
SKŁADNIKI DLA 12 OSÓB
4 jaja
1,5 szklanki cukru brązowego
2 szklanki mąki razowej
2 szklanki tartej marchewki
szklanka tartego jabłka
szklanka posiekanych
orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
szklanka oleju słonecznikowego
łyżka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki sody
bułka tarta do obsypania blachy
TRUDNOŚĆ dość łatwe
PRZYGOTOWANIE 60 min
PIECZENIE ok. 45 min
1. WYMIESZAĆ MIKSEREM cukier, żółtka i olej, aby uzyskać gładką masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
2. DOŁOŻYĆ MARCHEW I JABŁKO. Dosypać łyżeczkę cynamonu, szklankę posiekanych orzechów włoskich i rodzynki. Następnie wszystko wymieszać ręcznie.
3. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. Dodać do ciasta na końcu. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, tak aby ciasto stało się puszyste. Przelać do tortownicy posypanej bułką
tartą. Piekarnik nagrzać do temp. 180oC. Ciasto piec ok. 45 min.
MARCHEWKOWA FANTAZJA
Wydawać by się mogło, że ciasto i marchewka nie są dobraną parą. A jednak!
Ten marchewkowy "piernik" jest bardzo wilgotny i ma smakowity, korzenny aromat. Przy odrobinie wprawy takie ciasto możemy przygotować nawet tuż przed przyjściem gości. Jest wspaniałym podwieczorkiem, zdrowym i nietuczącym. Łasuchy mogą posypać ciasto odrobiną cukru pudru.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ