bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Jak poradzić sobie z nadwagą w okresie menopauzy?

Kobiety w okresie klimakterium doświadczają wielu przemian, zachodzących zarówno w organizmie, jak i w wyglądzie zewnętrznym. Z czasem coraz większym problemem stają się nadmierne kilogramy oraz zmiana kształtu sylwetki. Aby temu zapobiec, warto skorzystać z  pomocy dietetyka.

 

Okres okołomenopauzalny bywa bardzo trudnym momentem w życiu wielu kobiet. Ze względu na zmiany hormonalne w organizmie mogą pojawić się takie objawy jak nadmierna potliwość, uderzenia gorąca, bóle głowy, kłopoty z koncentracją czy depresje. Ponadto tym okresie mamy do czynienia ze zdecydowanie większym ryzykiem osteoporozy  oraz nadmiernym przyrostem masy ciała, a walka z kilogramami w dojrzałym wieku jest zazwyczaj trudniejsza niż u młodych osób. Warto więc wiedzieć, jak zapobiegać tyciu oraz jak radzić sobie, kiedy problem z nadwagą już się pojawi.


Rady dietetyka dla kobiet w okresie klimakterium

Regularność posiłków

Żelazną zasadą jest regularne spożywanie posiłków, po to aby pobudzić spowolniony metabolizm lub go po prostu wyregulować. Oprócz trzech głównych posiłków (śniadania, obiadu i kolacji) powinny pojawić się dwie przekąski czyli II śniadanie i podwieczorek. Odstępy między posiłkami powinny być nie mniejsze niż 2,5h, ale też nie większe niż 4 godziny. Taki rozkład dostarczanej energii stymuluje organizm do pracy, daje także możliwość regeneracji oraz odpowiedniego przyswojenia składników odżywczych.


Właściwie zbilansowana dieta

Oprócz częstotliwości posiłków istotna jest ich kompozycja. W dojrzałym wieku szczególnie ważne są produkty będące źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, żelaza, cynku i selenu,  ale także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te znajdziemy między innymi  w rybach, orzechach i nabiale. Ponieważ skóra traci swoją witalność, trzeba pamiętać o odpowiedniej podaży witaminy A. Ze względu na większe zagrożenie zmianami miażdżycowymi należy natomiast uważać na produkty tłuste, nie tylko słodycze czy fast-foody, ale także tłuste mięsa, wędliny czy sery.

Ze względu na zmiany hormonalne oraz często stosowane w okresie okołomenopauzalnym terapie zastępcze, zaleca się ograniczenie spożycia roślin strączkowych, przede wszystkim soi i jej pochodnych. Nie oznacza to jednak zupełnego wykluczenia tej grupy produktów. Aby dieta była urozmaicona warto dodawać np. niewielką ilość groszku, ciecierzycy czy fasolki do sałatek lub zup warzywnych.

Dieta w okresie menopauzy powinna obfitować w świeże warzywa, owoce z niższą zawartością cukru, chudy nabiał, ryby (nawet te tłuste – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6), ważne jest spożycie drobiu oraz chudych mięs jak wołowina, cielęcina.


Odpowiednia ilość wody w ciągu dnia

Niezbędne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Z wiekiem organizm ma większą tendencję do kumulowania płynów metabolicznych oraz toksyn z nią związanych. Wypijanie codziennie około 2 litrów wody mineralnej pomaga walczyć z zatrzymanymi płynami i ułatwia ogólne funkcjonowanie i kondycję organizmu. Także włączenie regularnej aktywności fizycznej ułatwia zdecydowanie utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Wsparcie specjalisty

Kobiety przechodzące menopauzę powinny szczególnie zadbać o swoje zdrowie i kondycję. Dobrze jest zacząć od badań diagnostycznych oraz nauki nowych nawyków żywieniowych. Dzięki temu możliwe stanie się pozbycie nadwagi i złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przekwitaniem. Pomocna może okazać się współpraca z dietetykiem, który  opracuje specjalną kurację uwzględniającą indywidualne predyspozycje, wskaże niewłaściwe nawyki żywieniowe, a także podpowie, jak odnaleźć się w nowej sytuacji. Co więcej, stałe konsultacje u specjalisty będą nieocenionym wsparciem psychicznym w tak trudnym dla kobiet okresie. Lekka dieta, bogata w witaminy, wapń, magnez i błonnik podniesie odporność, zapobiegnie osteoporozie i przyniesie odczuwalną ulgę w dokuczliwych dolegliwościach.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.