« Przejdź do strony głównej

Zdrowo, smacznie i do syta.

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 300g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 500g wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki wywaru z kostki warzywnej KILUVA
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • papryka słodka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w pióra, a paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wołowinę pokroić w cienkie, nieduże paski. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i ułożyć na dnie kolejno, pieczarki, cebulę, paprykę i wołowinę. Całość oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką, zalać wywarem warzywnym, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryć naczynie od góry i piec w piekarniku około 1,5h w temperaturze 200°C.