« Przejdź do strony głównej


Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 1 jajko
  • pół pęczka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • kilka bułek pełnoziarnistych (tak, aby wystarczyło dla wszystkich członków rodziny)
  • kilka liści sałaty
  • pokrojony w plastry pomidor
  • pokrojony na plasterki ogórek kiszony

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, pietruszkę i doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować płaskie okrągłe kotlety wielkości kupionych bułek, smażyć na niewielkiej ilości olej lub grillowac bez dodatku tłuszcu na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.

Bułki przekroić na połówki, ułożyć liście sałaty, kotlety, ogórki, zamknąć.

Podawać z frytkami z batatów. Poznaj przepis na frytki z batatów>>

Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora

Do przygotowywania hamburgerów dla najmłodszych użyj zamiast wieprzowiny mięsa drobiowego. Zamiast smażenia na tradycyjnej patelni z tłuszczem, możesz też kotleciki upiec na patelni grillowej bez dodatku oleju lub na grillu elektrycznym. Posiłek będzie pełnowartościowy i smaczny - bez zbędnego tłuszczu.