bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Rodzaje soli

Kiedy wypowiadamy słowo „przyprawy”, to zazwyczaj naszym pierwszym skojarzeniem jest „zestaw basic”, czyli pieprz oraz sól. Choć dietetycy sugerują, by ograniczać ilość soli, jaką dodajemy do naszych posiłków, to jednak całkowita rezygnacja z niej odbiłaby się na jakości serwowanych dań. Poznaj więc rodzaje soli dostępne na rynku, ich właściwości oraz…wybierz tę najlepszą!


Sól soli nierówna

Obecnie coraz więcej osób rezygnuje ze „zwykłej” soli  na rzecz innych rodzajów tej przyprawy. Łączy je słony smak, jednak właściwości są zgoła odmienne!

  • Sól kamienna – dość popularna w Polsce, naturalna sól. Zawiera ona całkiem sporo wapnia i magnezu. Niejodowana sól kamienna może być z powodzeniem używana podczas robienia przetworów.
  • Sól warzona – najbardziej rozpowszechniona i najtańsza sól, która – niestety! – jest także najmniej wartościowa. Warzona sól jest przetworzona i często wzbogacona jodem.  Z racji drobnych ziarenek, doskonale nadaje się do zwykłej solniczki.  
  • Sól morska – coraz chętniej wykorzystywana nie tylko „pod strzechami”, ale także w restauracjach. Zawiera dużo naturalnego jodu oraz bardzo innych wiele cennych minerałów, takich jak mangan, żelazo, magnez oraz cynk. Warto zakupić do niej tradycyjny lub automatyczny młynek. Co ciekawe, sól morska posiada bardziej intensywny smak niż ta zwykła, przez co możemy spożywać jej mniej.
  • Sól hawajska – jest to rodzaj soli morskiej. Posiada piękny, różowy lub – jeśli zawiera domieszkę pyłu wulkanicznego – czerwony kolor. Czasem można także spotkać sól himalajską w kolorze czarnym – wówczas oznacza to, że sól ta posiada domieszki aktywnego węgla. Może być dodawana nie tylko do dań na słono, ale także do drinków. Co więcej, używa się jej także do dekorowania potraw. Sól hawajska bywa też wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym.
  • Sól himalajska – najzdrowsza sól, zawierająca ponad osiemdziesiąt naturalnych minerałów, którym to zawdzięcza niezwykły, różowy kolor. W Pakistanie – skąd pochodzi – od dawna jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Najcenniejsze pierwiastki, jakie wchodzą w jej skład, to potas oraz żelazo. Nie oznacza to jednak, że można spożywać ją w nieograniczonych ilościach – nawet sól himalajska, jeśli będziemy jeść ją w nadmiarze, może powodować problemy ze zdrowiem.


Nie zjadać beczki soli

Choć sól jest potrzebna w naszej diecie, z jej ilością nie należy przesadzać – zbyt słone jedzenie może wpływać negatywnie na pracę naszych nerek, zwiększać wydalanie wapnia z moczem, podnosić ciśnienie krwi oraz powodować zatrzymywanie wody w organizmie. Według standardów WHO, dorosłe osoby nie powinny dziennie zjadać więcej, niż pięć gramów tej substancji. Zamiast więc solić każde danie, warto nauczyć się korzystać z różnego rodzaju przypraw, które – właściwie użyte – wzbogacą smak zup oraz drugich dań. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się, jak gotować smacznie i zdrowo, zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz schudnąć – koniecznie zgłoś się do poradni dietetycznej Naturhouse. Nasi dietetycy podpowiedzą Ci, co możesz zrobić, aby… nie musieć słono płacić za żywieniowe błędy!


Konsultacja dietetyczna:

mgr Katarzyna Payerhin
dietetyk Naturhouse

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.