Cudowny cynamon
19 października 2018
Jesień to czas, gdy zmarźnięci, łaknący słońca silniej niż w innych porach roku szukamy w diecie przyjemności. Warto szczególnie wtedy wykorzystywać w kuchni przyprawy o intensywnym smaku i zapachu, do których cynamon bez wątpienia można zaliczyć. Na uciesze zmysłów zalety cynamonu z pewnością się jednak nie kończą - ma on szereg właściwości prozdrowotnych.
Dlaczego jeszcze warto więc sięgać po cynamon?
- lekko słodkawy posmak zaspokoi Twoją potrzebę na coś słodkiego;
- poprawia ukrwienie narządów wewnętrznych, w tym mózgu, dzięki czemu poprawia pamięć i koncentrację;
- działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, dzięki czemu poprawia odporność organizmu, co jest ważne szczególnie teraz, w okresie częstych przeziębień;
- poprawia gospodarkę węglowodanową organizmu, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu cukrzycy oraz, stabilizując poziom glukozy we krwi, zmniejsza ochotę na słodycze i ułatwia uzyskanie uczucia sytości;
- poprawia gospodarkę lipidową organizmu, pomagając w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL;
- przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów;
- jest bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed działaniem szkodliwych wolnych rodników;
- poprawia trawienie;
- ma działanie rozkurczowe, dzięki czemu może być przydatny przy łągodzeniu dolegliwości menstruacyjnych.
Cynamon może być stosowanych także zewnętrznie, jako składnik kremów, peelingów i maseczek, m.in. przeciwtrądzikowych, ujędrniających czy antycellulitowych oraz jako element dekoracyjny lub zapachowy.
Smacznego!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ