Karczoch i czarna rzepa - wszystko, co musisz o nich wiedzieć
02 lutego 2018
Matka Natura jest tak mądra, że dała nam wiele roślin, które w naturalny sposób wspomagają odchudzanie - bez wątpienia należą do nich czarna rzepa oraz karczoch. Poznaj właściwości tych wyjątkowych warzyw i… wprowadź je do swojej diety, aby skutecznie schudnąć!
Karczoch - delikatny smak zdrowia
Ta zielona roślina staje się coraz bardziej popularna w Polsce - od jakiegoś czasu można spotkać ją już nie tylko na eko targach, ale także w popularnych marketach. Jest to bardzo dobra wiadomość dla wszystkich odchudzających się - karczoch jest bowiem jednym z najlepszych naturalnych produktów, wspomagających utratę wagi! Posiada on dużo cynaryny, która przyspiesza trawienie oraz reguluje wydzielanie hormonów odpowiadających za poziom cukru we krwi. Co ważne - cynaryna ma właściwości wspierające wątrobę, (chroni ściany wątroby przed działaniem substancji toksycznych oraz pobudza ją do pracy) i wspomaga procesy detoksykacji organizmu, a także stymuluje do spalania tkanki tłuszczowej zlokalizowanej w obrębie brzucha. Cynaryna obniża także poziom cholesterolu. To niezwykłe warzywo zawiera także duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit. Innym cennym związkiem, jaki możemy znaleźć w karczochu, jest niacyna, która wspomaga spalanie tłuszczu oraz znacznie przyspiesza metabolizm. Karczochy zawierają także niemało inuliny - substancji nieco przypominającej błonnik. Inulina, pęczniejąc w żołądku, powoduje uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega atakom niepohamowanego apetytu. Jest zatem jasne, że karczoch jest jednym z najlepszych warzyw na odchudzanie!
Czarna rzepa - zapomniany medykament
Czarna rzepa była przed dekadami bardzo popularną rośliną - używano jej do produkcji domowych kosmetyków, ale także wykorzystywano jako lek pozwalający pokonać nadwagę i problemy trawienne. Później, wraz z rozwojem nowoczesnych farmaceutyków, naturalne “spalacze tłuszczu” odeszły niemal w zapomnienie - czarna rzepa była jednym z nich. Teraz jednak doceniamy ją na nowo! Mało kto wie, że to niezwykłe warzywo - dzięki zawartości związków zwanych antocyjanami - jest niezwykle skuteczne w leczeniu zaparć oraz produkcji zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. Rzepa przyspiesza również perystaltykę jelit, działa “odkażająco” na układ pokarmowy oraz pobudza krążenie krwi. Co ciekawe, czarna rzodkiew, dzięki zawartości żelaza, może być również stosowana jako element kuracji zwalczających anemię. Roślina ta pomaga również pozbyć się wzdęć, dzięki czemu pozwala uzyskać efekt płaskiego brzucha.
Zdrowie nie tylko z talerza
W przypadku naturalnych “leków” odchudzających, ogromne znaczenie ma sposób ich przyrządzania. Karczochy podaje się gotowane - warto przy tym wybrać opcję gotowania na parze, gdyż podczas tego procesu warzywo traci najmniej cennych składników. Czarną rzepę można natomiast spożywać na surowo - doskonale sprawdzi się jako dodatek do twarogu czy past do pieczywa. Zarówno karczoch, jak i czarna rzepa, występują również we fiolkach oraz saszetkach na odchudzanie - znajdziemy je na przykład w suplemencie diety Levanat Plus. Ten produkt na bazie naturalnych ekstraktów roślinnych pomaga pozbyć się otyłości brzusznej oraz wspomaga pracę wątroby. Systematyczne zażywanie preparatu pozwala także pozbyć się wzdęć, oczyścić jelita oraz usunąć nadmiar wody zgromadzonej w organizmie.
Fiolki lub saszetki Levanat Plus można zakupić w każdym Centrum Dietetycznym Naturhouse. Możesz otrzymać tam także pomoc i wsparcie w zakresie redukcji masy ciała - specjaliści z Naturhouse przeprowadzą Cię przez proces odchudzania oraz stabilizacji masy ciała.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ