Przepisy na...
14 listopada 2018
Sałatka z kaszą i pomidorami
Składniki:
- pół szklanki grubej kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czerwona papryka
- sok z połowy cytryny
- szczypta chili
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku
- 2 pomidory pokrojone w drobną kostkę
- pierś kurczaka
- kostka warzywna KILUVA
Przygotowanie:
Pierś doprawić rozkruszoną kostką warzywną KILUVA, delikatnie podsmażyć z obu stron a następnie pokroić w drobną kostkę. Kaszę jęczmienną ugotować (ok.0,5 szklanki). Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, poddusić. Przygotować sos: wymieszać razem przecier pomidorowy, oliwę, sok z cytryny, chili i odrobinę soli i dodać do kaszy. Dodać pozostałe składniki: pomidory, natkę, szczypiorek i kurczaka, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
_______________________________________________________
Zupa paprykowa
Składniki:
- 2 pomidory
- 1–2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 mały ziemniak
- 2 łyżki posiekanych łodyg selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sproszkowana papryka słodka
- sproszkowana papryka chili
- kostka warzywna KILUVA
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka i udusić z odrobiną oliwy w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, pomidory oraz przecier pomidorowy. Zalać wszystko 0,75 litra bulionu. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Na końcu dodać rozdrobniony czosnek, seler naciowy, doprawić papryką słodką i chili do smaku i dusić przez kolejne 10 minut.
_______________________________________________________
Piersi w czerwonym winie
Składniki:
- 400 g piersi kurczaka, indyka lub kaczki
- kilka gałązek tymianku
- pół szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Piersi naciąć nożem, natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać rondel z łyżką oliwy, dodać gałązki tymianku i podsmażyć piersi z obu stron na odrobinie oliwy. Przełożyć na talerz. Rondla nie myć, tylko wlać do niego czerwone wino i zagotować, po minucie dodać łyżkę oliwy z oliwek i gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polać piersi rozłożone już na talerzach. Podawać z lekką mieszanką sałat z sosem winegret
_______________________________________________________
Lody truskawkowe
Składniki:
- 300 g truskawek
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 – 5 kubeczków lub salaterek
Przygotowanie:
Połowę truskawek zmiksować z połową cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu. W drugiej miseczce zmiksować jajko z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać drugą połowę jogurtu, wymieszać i na końcu dodać pokrojone na drobne kawałeczki truskawki. Wszystko wymieszać. Do kubeczków wlać po połowie obu mas, delikatnie tak aby masy nie połączyły się w jednolitą całość i można było widzieć dwa kolory. Zamrozić (ok. 3 h). Przełożyć na talerzyki lub jeść prosto z kubeczków.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ