bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Propozycje na grilla

13 listopada 2018

Łosoś z grilla z salsą z mango i pomarańczowym sosem

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia ze skórką
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
 

Sos pomarańczowy:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 cebulka szalotka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ¾ szklanki świeżego soku z pomarańczy z miąższem
  • 1 łyżeczka miodu

Salsa z mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1/3 cebulki szalotki
  • 1/2 łyżeczki  miodu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • papryka chili
  • świeża kolendra
 

Sposób przygotowania:

Salsa z mango:

Mango umyć, obrać i odkroić od pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i włożyć do salaterki. Skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, miód, oliwę, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić do lodówki.

Sos pomarańczowy:

Do rondelka wlać łyżeczkę oliwy. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki, dodać starty na tarce imbir i posiekaną cebulkę. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, sok z pomarańczy i miód, gotować przez 1 minutę. Odstawić z ognia.

Łosoś:

Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skóry) kurkumą i papryką. Położyć na aluminiowej tacce posmarowanej odrobiną oliwy (żeby ryba nie przywarła) na dobrze rozgrzanym grillu  skórką do dołu. Grillować przez około 8-10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minuty. Łososia polać sosem pomarańczowym, podawać z salsą.

 


 

Szaszłyki z polędwiczką wieprzową i papryką

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula czerwona

Marynata:

  • 1 łyżeczka drobno startego obranego świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu ryżowego lub balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka chilli
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Polędwiczki pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około 30 minut. Papryki pokroić na około 2 cm kawałki, cukinię w plasterki. Cebulę przekroić na 4 części i po jednej części nadziewać na szpikulce na przemian z polędwiczką, papryką i cukinią. Grillować około 10 do 12 minut, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zarumienią z każdej strony.

 


 

Szaszłyki z krewetek i cukinii

Składniki:

  • 14 większych krewetek
  • 2 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki obgotować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinie pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (tak, aby można było je zwinąć. Natrzeć cukinię oliwą, solą i pieprzem. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć krewetki. Krewetki i zwinięte plastry cukinii nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. (można także krewetki zawijać w plasterki cukinii i nabijać je tak na patyczki). Układać na rozgrzanym grillu i grillować przez około 5-7 minut z każdej strony.

 


 

Szaszłyki, mięsa i ryby z grilla najlepiej podawać w towarzystwie zdrowych i smacznych sałatek i surówek. Poniżej nasze propozycje.


Sałatka z gruszką i rukolą

Składniki:

  • 3 garście rukoli
  • 2 twarde gruszki
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • sera feta

 Sos:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki płynnego miodu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sałatka:

Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki przekroić na połowę, dodać ser feta pokrojony w kostkę i rukolę. Wymieszać razem z sosem.

 


 

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 4-5 większych rzodkiewek
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka startego parmezanu

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki octu winnego lub balsamico
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2  łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażan opłukać, osuszyć. Pokroić w około dwucentymetrową kostkę, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, polać przygotowaną marynatą. Rzodkiewkę opłukać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Wymieszać z sałatą i szczypiorkiem. Bakłażan położyć na tacce na rozgrzanym grillu, grillować, aż bakłażan zmięknie. Sos zachować. Dodać bakłażan do sałatki, polać odłożonym sosem i posypać startym parmezanem.

 

SMACZNEGO!


Zobacz też:

Pordy dotyczące zdrowego grillowania>>

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.