Masz cukrzycę? Zadbaj o prawidłową dietę

« Wróć do listy aktualności

Wbrew powszechnej opinii dieta osób kontrolujących poziom cukru we krwi nie odbiega znacząco od zaleceń żywieniowych dla osób zdrowych lub dbających o smukłą sylwetkę. Jeśli jednak borykasz się z problemem cukrzycy, a Twoje nawyki żywieniowe nie należą do najzdrowszych, warto pomyśleć o ich zmianie.

Najważniejszą zasadą diabetyka jest kontrola spożycia cukrów prostych, których nadmierne ilości nie są wskazane dla nikogo – stwierdza Joanna Sobczak, dietetyk Naturhouse. Podobnie jak osobom zdrowym, diabetykom zaleca się pięć lub sześć posiłków dziennie, owoce lub warzywa do każdego posiłku, odpowiednią ilość wypijanych płynów, spożywanie odpowiedniej ilości ryb i drobiu, umiarkowanie spożycie czerwonego mięsa, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych itp.

Węglowodany na cenzurowanym

Ze względu na powikłania wynikające z długotrwale podniesionego poziomu glukozy we krwi, diabetycy muszą ściśle kontrolować ilość i jakość spożywanych węglowodanów. Zalecane są węglowodany złożone, a więc te zawarte w  kaszach (gryczanej, jęczmiennej, jaglanej), ryżu brązowym, makaronie razowym czy pełnoziarnistym pieczywie. Kontrolować należy spożywanie owoców, soków, słodzonych napojów, miodu oraz oczywiście samego cukru i słodyczy. Węglowodany powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie (ok. 55-60% całodziennej puli kcal) natomiast tylko 10% powinny stanowić cukry proste, pozostała dawka energii powinna pochodzić z węglowodanów złożonych – zauważa dietetyk Naturhouse.

Ważne jest, aby węglowodany złożone były uwzględniane w każdym posiłku w odpowiednich proporcjach. Jeśli decydujemy się na spożywanie produktów dostarczających węglowodanów prostych jak np. owoce czy miód dobrze byłoby połączyć je z produktem wysokobłonnikowym lub nabiałowym, które nieco spowolnią uwalnianie glukozy do krwioobiegu.

 

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny

Oprócz zawartości cukrów prostych w posiłkach bardzo istotny jest także indeks glikemiczny poszczególnych produktów. Indeks glikemiczny (IG) klasyfikuje produkty ze względu na wzrost stężenia glukozy po ich spożyciu. Im niższy IG tym wolniej uwalniana jest glukoza, dłużej jesteśmy syci, nie odczuwamy głodu, a organizm lepiej sobie radzi z regulacją poziomu cukru i wydzielaniem odpowiedniej ilości insuliny z trzustki.

Ostatnio sporo uwagi poświęca się terminowi ładunku glikemicznego (ŁG) zwłaszcza w kontekście chorych na cukrzycę. Ładunek glikemiczny określa zawartość węglowodanów w danym produkcie z uwzględnieniem indeksu glikemicznego oraz ilości węglowodanów w porcji – tłumaczy dietetyk Joanna Sobczak. Ponieważ IG określa jedynie tempo uwalniania glukozy, a nie ilość węglowodanów w spożywanej porcji, ŁG wydaje się bardziej precyzyjnym wskaźnikiem.

Uważaj na ukryty cukier

W codzienności diabetyków problem stwarzają produkty, które zawierają spore ilości ukrytego cukru np. soki (nawet te 100%), ketchupy, jogurty owocowe, serki homogenizowane czy desery mleczne. Niestety nie jesteśmy przyzwyczajeni do czytania etykiet i często nieświadomie kupujemy produkty o wysokiej zawartości cukru. Oczywiście wszelkiego rodzaju cukierki, ciastka, czekolady, galaretki i desery są w czołówce listy produktów do ograniczenia jeśli mamy nieprawidłowe wyniki poziomu glukozy lub problemy z nadwagą. Ponadto wymienione produkty są źródłem dużej ilości tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na rozwój chorób układu krążenia i przyczyniają się do wzrostu masy ciała.

Przyjaznym składnikiem jest błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie węglowodanów w organizmie, dlatego też zarówno cukrzycy jak i osoby chcące zdrowo się odżywiać powinny wybierać produktu z dużą zawartością tego składnika. Poza tym błonnik poprawia perystaltykę jelit, pomaga oczyszczać organizm z toksyn, wiąże cholesterol oraz zapobiega zaparciom – wymienia Joanna Sobczak, dietetyk Naturhouse.

Należy wybierać chude mięsa najlepiej drób i ryby, rzadziej mięso czerwone, a jeśli już to raczej wołowinę czy cielęcinę niż mięso wieprzowe. Około 30 % energii powinno pochodzić z tłuszczów, w przewadze pochodzenia roślinnego czyli olejów, oliwy czy orzechów. Najlepiej zrezygnować ze spożywania utwardzanych tłuszczów zwierzęcych takich jak masło czy smalec, które oprócz dużej ilości energii dostarczają dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Pomoc dietetyka

Dieta jest szczególnie ważna w przypadku osób, które mają problem z prawidłowym poziomem cukru we krwi, dlatego też najlepiej skorzystać z pomocy specjalisty. Dietetyk bądź diabetolog pomoże ustalić plan żywieniowy dopasowany do zapotrzebowania organizmu oraz trybu życia, tak aby w diecie nie zabrakło najważniejszych składników, a proporcje węglowodanów prostych i złożonych były na odpowiednim  poziomie.

Doskonałą okazją do spotkania z dietetykiem jest kampania Uwaga Nadwaga! organizowana w dniach 19 września – 30 listopada 2016 we wszystkich Centrach Naturhouse w Polsce. W ramach akcji można skorzystać z bezpłatnych konsultacji ze specjalistą ds. żywienia. Zadbaj o zdrowie swoje i swojej rodziny i już dziś umów się na konsultację.

Więcej informacji o akcji Uwaga Nadwaga! znajdziesz na www.uwaganadwaga.com.

 


Konsultacja dietetyczna

mgr Joanna Sobczak

dietetyk Naturhouse