Przepisy na...
14 listopada 2018
PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ
Faszerowane pomidory
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
4 dojrzałe pomidory
200 g twarogu
5 dag fety
5-6 oliwek
5 suszonych pomidorów
mała cebula
2 ząbki czosnku
bazylia
łyżeczka oliwy
pieprz
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 20 min
PRZYGOTOWANIE FARSZU 10 min
NASZPIKOWANE WARZYWA
Znudziły ci się sałatki i surówki? Nie chcesz jednak zrezygnować z warzyw? Wystarczy, że napełnisz je farszem i zapieczesz w piekarniku. Faszerowane warzywa są lekkostrawną potrawą. Faszeruje się głównie paprykę, ale można także eksperymentować z cukinią, bakłażanem, kabaczkami, cebulą oraz, jak proponujemy, z pomidorami.
1. UMYĆ POMIDORY, odciąć czapeczki. Wyciąć szypułki nożem do drylowania lub małym ostrym nożykiem. Ostrożnie wydrążyć miąższ.
2. DROBNO POSIEKAĆ lub przekręcić przez maszynkę cebulę, oliwki, czosnek i suszone pomidory.
3. DO TWAROGU dodać fetę, pieprz, posiekaną bazylię, przygotowane warzywa oraz oliwę. Wszystko razem utrzeć. Farszem wypełnić pomidory.
PRZEPIS NA ZUPĘ
Zupa jarzynowa fantazja
SKŁADNIKI DLA 4-5 OSÓB
1 1/2 l bulionu z kostki warzywnej KILUVA
garść fasolki szparagowej
1/4 szklanki białej fasoli
kilka różyczek kalafiora
średnia marchewka
korzeń pietruszki
2 małe pory
łodyżka selera naciowego
2 pomidory
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
bazylia, pieprz i sól
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 2,5 godz.
GOTOWANIE ok. 30 min
JESIENNE WYSZCZUPLENIE
Jesienią warto wprowadzić do menu białą fasolę - w tym czasie jest najsmaczniejsza i najbogatsza w składniki odżywcze. Niech nie odstrasza fakt, że jest wysokoenergetyczna, ponieważ poprawia metabolizm oraz działa moczopędnie. Pozwala pozbyć się nadmiaru wody, zmniejszając opuchnięcia i sprawiając, że wygląda się szczuplej.
1. FASOLĘ NAMOCZYĆ na ok. 2 godz. w gorącej wodzie. Następnie odcedzić i gotować w osolonej wodzie przez godzinę. Ponownie odcedzić.
2. OBRAĆ I POKROIĆ w drobną kostkę pietruszkę i marchewkę. Dodać pokrojoną fasolkę szparagową, kalafior, łodyżkę selera i umyte, pokrojone w plastry pory.
3. ZALAĆ BULIONEM namoczoną fasolę oraz warzywa i gotować 15 min. Następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i znów gotować przez 15 min.
4. BAZYLIĘ I CZOSNEK utrzeć z łyżką oliwy i łyżką wywaru. Sos wlać do zupy i wszystko doprawić solą i pieprzem.
PRZEPIS NA DRUGIE DANIE
Kuleczki mięsne w pomidorach
SKŁADNIKI DLA 4-6 OSÓB
30 dag mięsa mielonego z kurczaka jajo
łyżka otrąb pszennych
łyżeczka musztardy
łyżka oliwy z oliwek
25 dag porów
25 dag pomidorów z puszki
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 l bulionu (warzywnego lub KILUVA)
mieszanka suszonych ziół włoskich
sól i pieprz
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 20 min
GOTOWANIE 30 min
SKARB ZE ZBOŻA
Otręby to otoczka zbóż, która pozostała z przemiału ziarna na mąkę. Są bardzo zdrowe - zawierają sporo błonnika, witamin, mikro- i makroelementów - korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Stanowią dodatek do pieczywa i muesli. Są też „wypełniaczem" produktów niskokalorycznych (w dużej części otręby są nieprzyswajalne przez organizm, a wywołują uczucie sytości). Już 1-2 łyżki dziennie otrąb lub błonnika w diecie mogą poprawić pracę jelit i zapobiec zaparciom.
1. DO MIELONEGO MIĘSA wbić jajo i wymieszać. Dodać otręby i musztardę. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować kuleczki.
2. NA PATELNI z rozgrzaną oliwą obsmażyć kuleczki (10 min na średnim ogniu). Pory pokroić w plastry. Wyjąć usmażone kuleczki, w tym samym tłuszczu poddusić pory. Dodać koncentrat i pomidory z puszki, podlać bulionem.
3. DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. Zmniejszyć płomień, gotować na wolnym ogniu przez 5 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do sosu włożyć kuleczki. Chwilę podgrzać, uważając, by ich nie zagotować. Podawać ze świeżymi warzywami i ryżem.
PRZEPIS NA DESER
Gruszkowa ambrozja
SKŁADNIKI DLA 3 OSÓB
1/2 kg miękkich, słodkich gruszek
1/2 cytryny
płaska łyżeczka słodziku w proszku PECVA
płaska łyżeczka miodu
płaska łyżka żelatyny
kilka listków mięty
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 30 min
GOTOWANIE 15 min
CHŁODZENIE 1 godz.
POBUDŹ MÓZG
Dziś nikt tak pięknie nie pisze o gruszkach, jak Homer w Odysei, ale nadal, tak jak 800 lat p.n.e., to jedne z ulubionych owoców. Choć są dosyć kaloryczne (w 100 g jest ok. 60 kcal), nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie. Oprócz cukrów prostych gruszki zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witamin. Udowodniono również, że regularne spożywanie gruszek stymuluje pracę mózgu dzięki borowi - pierwiastkowi, który pobudza szare komórki do wytężonej pracy. Jedz gruszki regularnie, a twoja koncentracja nigdy cię nie zawiedzie.
1. OBRANE ZE SKÓRKI i z usuniętymi gniazdami nasiennymi gruszki ugotować w litrze wody ze słodzikiem i sokiem z cytryny (10-15 min).
2. GRUSZKI ODCEDZIĆ, wymieszać z miodem i odstawić do ostygnięcia.
3. W POŁOWIE GORĄCEGO wywaru z gotowanych gruszek rozpuścić łyżkę żelatyny, dodać do masy gruszkowej i odstawić, by mus zastygł.
4. ZASTYGAJĄCY MUS wymieszać, przelać do foremek i wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z listkami mięty.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ