NUMER 1 (30) 2016

‹ Wróć do archiwum

FISHBURGER

Składniki

  • pełnoziarnista bułka
  • ok. 100 g łososia
  • 1 pomidor
  • ½ zielonego ogórka
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • łyżka kiełków (np. brokułowych)
  • ulubiona sałata
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Składniki na sos: jogurt grecki, koperek, zioła, pieprz

Przygotowanie

Bułkę przekrawamy na pół i z jednej strony grillujemy, aż się zrumieni. Łososia oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, a następnie grillujemy około 5 minut z każdej strony (zależnie od grubości ryby). W bułce układamy sałatę, łososia, pokrojonego w plastry pomidora i ogórka, cebulowe piórka oraz kiełki. Podajemy z sosem jogurtowo- koperkowym.

 


SPRING ROLLSY

Składniki

  • 8 sztuk papieru ryżowego
  • 2-3 twarde, zielone ogórki
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • mała kapusta pekińska lub rukola
  • 4 paluszki surimi
  • 4 duże krewetki (lub wędzony łosoś)
  • łyżka soku z limonki
  • sos sojowy

Przygotowanie

Papier ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórki, marchewki i papryki kroimy w długie, cienkie paski (z ogórków najpierw wydrążamy środek). Na papierze ryżowym rozkładamy rukolę lub kapustę pekińską, układamy paski papryki, marchewki i ogórka. W pierwszej połowie placków umieszczamy przekrojone na 3-4 części paluszki surimi, a w drugiej – krewetki, które przez 3-4 minuty gotujemy w osolonej wodzie (warto dodać sok z limonki), lub plastry wędzonego łososia. Placki ryżowe ciasno zawijamy i kroimy na mniejszy rollsy. Przekąski podajemy z sosem sojowym.

 


ODŻYWCZE SMOOTHIE Z AWOKADO

Składniki:

  • 400 ml naturalnego kefiru lub maślanki
  • ½ awokado
  • 1 średni banan
  • sok z ½ limonki
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2-3 listki świeżej mięty


Przygotowanie

Awokado obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy plastry banana, kefir, sok z limonki oraz ziarenka wanilii i listki mięty. Wszystkie składniki razem mieszamy, najlepiej przy użyciu blendera.


 

WIOSENNA BOTWINKA

Składniki:

  • 1,5 l bulionu z kostki warzywnej Kiluva
  • ok. 600 g młodych buraków z liśćmi
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 małe ziemniaki
  • pieprz kolorowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeży koperek

Przygotowanie

Marchewki i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Liście i łodygi buraków kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się bulionu. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i koperkiem.


 

Więcej pysznych i zdrowych przepisów znajdziesz w kolejnych numerach czasopisma Peso Perfecto, jak również w książkach kucharskich "Gotuj zdrowo i ze smakiem".

Magazyn Peso Perfecto oraz książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" dostępne są we wszytskich Centrach Dietetycznych Naturhouse w Polsce. Zapraszamy!

ARCHIWUM

Numer 3 (32) 2016
Numer 2 (31) 2016
Numer 1 (30) 2016
Numer 4 (29) 2015
Numer 3 (28) 2015
Numer 2 (27) 2015
Numer 1 (26) 2015
Numer 4 (25) 2014
Numer 3 (24) 2014
Numer 2 (23) 2014
Numer 1 (22) 2014
Numer 4 (19) 2013
Numer 3 (19) 2013
Numer 2 (18) 2013
Numer 1 (18) 2013
Numer 4 (17) 2012
Numer 3 (16) 2012
Numer 2 (15) 2012
Numer 1 (14) 2012
Numer 4 (13) 2011
Numer 3 (12) 2011
Numer 2 (11) 2011
Numer 1(10) 2011
Numer 4(9) 2010
Numer 3(8) 2010
Numer 2(7) 2010
Numer 1(6) 2010
Numer 4(5) 2009
Numer 3(4) 2009
Numer 2(3) 2009
Numer 1(2) 2009
Numer 1(1) 2008