bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przepisy na...

Przepisy na...

PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ

Sałatka owocowa z kurczakiem

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

średnia pierś kurczaka
1/2 melona
kilka zielonych winogron 
3 plastry lub 1/4 ananasa
1/2 dużego zielonego jabłka
miękkie owoce sezonowe: truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, maliny itp.
bulion z kostki warzywnej KILUVA
szczypta soli, liść laurowy, pieprz,
ziele angielskie

Sos:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki soku z limonki (lub cytryny) skórka z cytryny
2 łyżki miodu

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 20 min
PRZYGOTOWANIE SOSU 1-2 min

IDEALNE POŁĄCZENIE
Co może powstać z połączenia mięsa kurczaka z truskawkami i malinami? Tylko coś pysznego i zdrowego! Słodkie owoce, zwłaszcza jagodowe, spowalniają procesy starzenia się, a białe mięso jest najbogatsze w białko i najmniej kaloryczne (100 g kurczaka dostarcza 102 kcal). Zamiast kurczaka polecamy także mięso indyka ­­- ma jeszcze mniej kalorii (100 g - 56 kcal).

1. UGOTOWAĆ PIERŚ w przyprawach (bulion z kostki warzywnej KILUVA, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie), ostudzić i pokroić w kostkę.
2. PRZYGOTOWAĆ SOS Z JOGURTU, soku z limonki, miodu i skórki z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki.
3. WSZYSTKIE OWOCE OBRAĆ i pokroić na kawałeczki. Dodać kawałki kurczaka i wszystko wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki.




PRZEPIS NA ZUPĘ

Zupa owocowa z kluseczkami śniegowymi

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

25 dag jagód
25 dag jeżyn
12 dag malin
2 łyżki słodziku w proszku PECVA
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru waniliowego
kawałek lub szczypta cynamonu

Kluseczki:
2 białka
2 łyżki słodziku w proszku PECVA

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 15 min
GOTOWANIE ok. 5 min

ZDROWE ORZEŹWIENIE
Gdy doskwiera upał, przygotuj niskokaloryczny chłodnik. Jest to smakowita i bardzo zdrowa zupa. Zawiera witaminy i minerały, które wzmocnią twoją odporność, dodadzą sił i sprawią, że w upalne dni będziesz w świetnej kondycji fizycznej.

1. OWOCE UMYĆ,  włożyć do dużego garnka i zalać 2 i 1/2 szklanki wody, dodać słodzik, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon. Całość gotować pod przykryciem ok. 10 min na bardzo małym ogniu.
2. PRZYGOTOWAĆ KLUSECZKI: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując słodziku.
3. PRZED PODANIEM zupę udekorować kluseczkami z ubitego białka, nakładając je jak kluski kładzione, łyżką opłukaną w zimnej wodzie (żeby piana do niej nie przywierała).




PRZEPIS NA DRUGIE DANIE

Zapiekanka letnia z łososiem

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

50 dag fileta z łososia
25 dag mozzarelli
3/4 l bulionu z kostki warzywnej KILUVA
2 pomidory
cebula
2 małe cukinie
30 dag brokułów
koper włoski
posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz
łyżka margaryny do wysmarowania formy

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 30 min
PIECZENIE 10-15 min

TŁUSTA, ALE ZDROWA
Jeśli ktoś uważa, że łosoś jest zbyt tłustą rybą, by była składnikiem diety odchudzającej, to jest w błędzie. Owszem, tłuste ryby zawierają więcej kalorii, ale na dłużej dają uczucie sytości - nie trzeba obawiać się o figurę. Ponadto łosoś zawiera kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na stan skóry i włosów.

1. POMIDORY SPARZYĆ, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Cukinie i cebulę pokroić w plastry, koper posiekać, a brokuły podzielić na różyczki. Pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować 10 min.
2. RYBĘ OPŁUKAĆ i pokroić w grubą kostkę. Warzywa wyjąć z bulionu, a włożyć do niego na 5-7 min rybę.
3. NACZYNIE ŻAROODPORNE wysmarować tłuszczem. Rozłożyć w nim warzywa i rybę, doprawić solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i wstawić na 10-15 min do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika.




PRZEPIS NA DESER 

Lody jogurtowe

SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB

1 i 1/2 szklanki chudego jogurtu naturalnego
łyżka drobno startej skórki z cytryny
2 szklanki pokrojonych w plasterki owoców (jabłka, śliwki, winogrona, cytrusy)

TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 30 min
ODSTAWIENIE 8 godz.
MROŻENIE 3 godz.

DLA DBAJĄCYCH O LINIĘ
Zamierzasz przejść na dietę, ale ze smutkiem myślisz o tym, że będziesz musiała zrezygnować ze słodkich przyjemności? Nie martw się! Lody jogurtowe, które proponujemy, są niskokaloryczne, a do tego wzbogacają dietę w białko i są źródłem witamin.

1. JOGURT PRZECEDZIĆ przez gęste sitko składające się z kilku warstw gazy. Przykryć i wstawić na noc do lodówki, aby wypłynął nadmiar wody.
2. NASTĘPNEGO DNIA, kiedy jogurt już zgęstnieje, wsypać do niego skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do zamrażalnika.
3. PO WYJĘCIU WYMIESZAĆ LODY ponownie i przełożyć do miseczek. Deser udekorować owocami.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.