Przepisy na...
14 listopada 2018
SAŁATKA Z BOBEM
Składniki
- 250 g bobu
- 2 duże pomidory malinowe
- 4 plastry chudej szynki
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- zioła
Przygotowanie
Bób gotujemy do miękkości i obieramy z łupin. Następnie pomidory kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z plastrami szynki i podpiekamy w piekarniku lub podsmażamy na suchej patelni. Natkę pietruszki drobno siekamy. Całość łączymy z ziołami i oliwą.
CHŁODNIK OWOCOWY Z MROŻONYM KOKTAJLEM
Składniki
- kubek malin
- kubek truskawek
- kubek borówek amerykańskich lub jagód
- 2 plastry arbuza
- 15−20 kropli słodzika ze stewią Pecva
- szklanka mleka
- saszetka koktajluwaniliowego Slimbel
Przygotowanie
Owoce wkładamy do wysokiego naczynia i dokładnie miksujemy (dodatkowo można przetrzeć przez sito), dodajemy słodzik i całość schładzamy w lodówce. Koktajl Slimbel mieszamy z mlekiem, a następnie napełniamy nim foremkę do kostek lodu i zamrażamy. Chłodnik należy podawać w miseczkach z kostkami mrożonego koktajlu i listkami świeżej mięty.
KEBAB W WERSJI LIGHT
Składniki
- 400 g fileta z indyka
- 3 liście sałaty lodowej (całe)
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ ogórka
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- garść rukoli i roszponki
- przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, oregano)
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- czosnek
- koperek
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
Przygotowanie
Filet z indyka nacieramy solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami, a następnie wkładamy do marynaty przyrządzonej z oliwy, octu winnego i czosnku. Po 2 godzinach mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Liście sałaty lodowej zanurzamy na kilka minut w zimnej wodzie z kostkami lodu. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, ogórek w długie cienkie plastry, a pomidorki dzielimy na połówki. Jogurt wlewamy do dwóch kubków, do jednego dodajemy koperek, czosnek i odrobinę soli, a do drugiego – paprykę słodką i ostrą. Upieczone mięso kroimy w cienkie paski. Osuszone liście sałaty układamy na talerzu i rozrzucamy na nich rukolę i roszponkę, a następnie mięso i warzywa. Całość polewamy sosem jogurtowym i dekorujemy natką pietruszki.
PLACUSZKI Z PIANKĄ JOGURTOWĄ I MUSEM OWOCOWYM
Składniki
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki zarodków pszennych
- małe jajko
- 30 kropli słodzika Pecva
- łyżka oliwy
- owoce sezonowe
Przygotowanie
Do ubitej piany z białka dodajemy żółtko, a następnie stopniowo wlewamy jogurt i słodzik. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę łączymy z zarodkami pszennymi (jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę jogurtu). Na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą smażymy małe okrągłe placki. Resztę jogurtu ubijamy mikserem, a owoce miksujemy ze słodzikiem, aż powstanie mus. Na talerzu układamy placki, polewamy je musem i dekorujemy kleksem ubitego jogurtu i świeżymi owocami.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ