11 stycznia - Dzień Wegetarian
10 stycznia 2014
Od lat toczy się debata na temat tego czy mięso powinno znajdować się w naszej diecie czy ludzie mogą się bez niego obyć. Lekarze i dietetycy podkreślają znaczącą rolę białka zwierzęcego w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Ci, którzy wykluczyli mięso ze swojej diety pokazują natomiast, że da się bez niego żyć.
Artykuł o tym dlaczego i skąd biorą się rozbieżności co do roli mięsa w diecie i czy powinniśmy je jeść, ukazał się jakiś czas temu w czasopiśmie Peso Perfecto. Przejdź do artykułu>>
Jeśli myślisz o tym, by zrezygnować ze spożywania mięsa, pamiętaj że dostarcza ono wielu wartości odżywczych, takich jak: białko, żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz witamina PP. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, należy je zatem odpowiednio zastąpić produktami roślinnymi. Jedynie odpowiednio zbilansowana dieta zapewni zdrowie i dobre samopoczucie.
Jeśli nie chcesz całkowicie wyeliminować mięsa ze swojej diety, większą uwagę zwracaj na wybór odpowiedniego rodzaju. Czerwone mięso zastąp kurczakiem lub królikiem, tłustą wieprzowinę zamień na chudą cielęcinę. Chude białe mięso zawiera mniej tłuszczu, jak również złego cholesterolu, który jest jedną z przyczyn powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy lub zawału. Jest też mniej kaloryczne.
Mięso należy spożywać 2-3 razy w tygodniu. Doskonałą jego alternatywą są ryby morskie, zawierające sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Świetnym uzupełnieniem diety ograniczającej mięso są również rośliny strączkowe: soja, fasola i soczewica, bogate w białko.
Poniżej zamieszczamy propozycję na: zupę z soczewicy.
Przygotowanie:
Soczewicę wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny, aż napęcznieje. Potem osączyć na sicie, włożyć do garnka, zalać wodą, wrzucić listki laurowe i gotować, aż soczewica będzie miękka. W tym czasie obrać czosnek i cebulę, drobno pokroić. Pomidor umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem, posypać rozkruszoną kostką KILUVA, oprószyć solą morską. Gdy cebula się zeszkli, dodać marchewkę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić warzywa kilka minut. Na koniec dodać pomidora i całość podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ugotowaną soczewicą. Doprawić imbirem, curry i papryką, gotować jeszcze 5 min.
SMACZNEGO!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ