bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

11 stycznia - Dzień Wegetarian

Od lat toczy się debata na temat tego czy mięso powinno znajdować się w naszej diecie czy ludzie mogą się bez niego obyć. Lekarze i dietetycy podkreślają znaczącą rolę białka zwierzęcego w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Ci, którzy wykluczyli mięso ze swojej diety pokazują natomiast, że da się bez niego żyć.

 

Artykuł o tym dlaczego i skąd biorą się rozbieżności co do roli mięsa w diecie i czy powinniśmy je jeść, ukazał się jakiś czas temu w czasopiśmie Peso Perfecto. Przejdź do artykułu>>

Jeśli myślisz o tym, by zrezygnować ze spożywania mięsa, pamiętaj że dostarcza ono wielu wartości odżywczych, takich jak: białko, żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz witamina PP. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, należy je zatem odpowiednio zastąpić produktami roślinnymi. Jedynie odpowiednio zbilansowana dieta zapewni zdrowie i dobre samopoczucie.

Jeśli nie chcesz całkowicie wyeliminować mięsa ze swojej diety, większą uwagę zwracaj na wybór odpowiedniego rodzaju. Czerwone mięso zastąp kurczakiem lub królikiem, tłustą wieprzowinę zamień na chudą cielęcinę. Chude białe mięso zawiera mniej tłuszczu, jak również złego cholesterolu, który jest jedną z przyczyn powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy lub zawału. Jest też mniej kaloryczne.

Mięso należy spożywać 2-3 razy w tygodniu. Doskonałą jego alternatywą są ryby morskie, zawierające sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Świetnym uzupełnieniem diety ograniczającej mięso są również rośliny strączkowe: soja, fasola i soczewica, bogate w białko.

 

Poniżej zamieszczamy propozycję na: zupę z soczewicy.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 l wody
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kostka warzywna KILUVA
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonej papryki

Przygotowanie:

Soczewicę wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny, aż napęcznieje. Potem osączyć na sicie, włożyć do garnka, zalać wodą, wrzucić listki laurowe i gotować, aż soczewica będzie miękka. W tym czasie obrać czosnek i cebulę, drobno pokroić. Pomidor umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem, posypać rozkruszoną kostką KILUVA, oprószyć solą morską. Gdy cebula się zeszkli, dodać marchewkę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić warzywa kilka minut. Na koniec dodać pomidora i całość podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ugotowaną soczewicą. Doprawić imbirem, curry i papryką, gotować jeszcze 5 min.

 

SMACZNEGO!

 

Zobacz też pomysły na lekką bezmięsną kolację>>

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.