bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Karnawałowe przekąski

13 listopada 2018

Imprezowe szaleństwo trwa. Taniec jest świetnym sposobem na spalanie zbędnych kalorii, jednak i w czasie zabawy trzeba się czasem posilić. Prezentujemy zatem przepisy na lekkie przekąski, a także coś na ciepło oraz słodki deser. Przekonaj się, że dietetyczne przepisy nie muszą być wcale nudne i nijakie!


Kulki z kurczaka


Składniki:

  • 150 g ugotowanego lub podsmażonego fileta z kurczaka
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • opakowanie serka twarogowego kanapkowego
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • sól, pieprz
  • dodatki do obtoczenia, np. sezam, curry, zielona papryka drobno posiekana itp.


Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na kawałki, cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, orzeszki uprażyć na suchej patelni (uważając, by się nie przypaliły).

Kurczaka, cebulkę, pomidory, orzechy i serek przełożyć do jednego naczynia, doprawić solą i pieprzem i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Formować kulki, a następnie obtoczyć je w ulubionych dodatkach. Podawać z pieczywem razowym.

 


Avocado z krewetkami


Składniki na 2 porcje:

  • 1 dojrzałe avocado
  • biały serek kanapkowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka kropli sosu sojowego
  • 8 krewetek koktajlowych
  • sok z limonki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku


Przygotowanie:

Krewetki należy rozmrozić i wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty lub podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć środek. Miąższ pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do awokado dodać serek, jogurt, sok z limonki, sos sojowy, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić masą wydrążone połówki avocado. Na wierzchu ułożyć krewetki.

 


Koreczki z łososia


Składniki (4 szt.):

  • 4 cienkie plastry łososia
  • 4 pomidory suszone
  • ser ricotta
  • sok z cytryny
  • mieszanka sałat
  • rodzynki do dekoracji


Przygotowanie:

Pomidory zalać gorącą wodą, przepłukać i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie każdego pomidora wypełnić niewielką ilością sera ricotta. Nadziewane pomidory owinąć cienkimi plastrami łososia i spiąć wykałaczką. Na talerzu rozsypać mieszankę sałat, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na niej koreczki. Całość obsypać kilkoma rodzynkami.


 

Papryka faszerowana


Składniki:

  • 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżeczki suszonego oregano
  • granulki Fibroki
  • 4 czerwone lub żółte papryki

Przygotowanie:

Szpinak, jeśli jest mrożony rozmrozić, posiekać z czosnkiem i podsmażyć na łyżce oliwy. Cebulę obrać, pokroić drobno i również podsmażyć. Szpinak, czosnek i cebulę połączyć z mięsem. Doprawić solą, gałką muszkatołową i oregano. Dodać granulki fibroki. Z umytych papryk odkroić wierzch, usunąć pestki i wypełnić je farszem. Papryki ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.

 


Lekkie lody twarogowe

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • otarta laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 saszetki Apinat cacao

 

Przygotowanie:

Ser zmielić 2, 3 razy. Wanilię dodać do żółtek i utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Na przemian dodawać ser z jogurtem, cały czas miksując. Na końcu dodać 2-3 saszetki Apinat cacao. 

Całą masę schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, następnie ponownie zmiksować i włożyć do zamrażalnika na 15 - 20 minut. Po tym czasie ponownie wyjąć i zmiksować. Czynność tę powtórzyć jeszcze 1-2 razy.

 

Smacznego!


 

 

Więcej smacznych i dietetycznych przepisów znaleźć można w naszych ksiażkach kulinarnych "Gotuj zdrowo i ze smakiem" (2 części) dostępnych we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse w Polsce!

 

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.