Imbir – bogactwo ukryte w korzeniu
02 grudnia 2016
W tradycji dalekiego wschodu stosowany był jako afrodyzjak. W kosmetyce ceniony jest jako składnik produktów wyszczuplających oraz zwalczających cellulit. Poprawia ukrwienie mózgu – wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację. Przede wszystkim jednak, silnie rozgrzewa i może być stosowany w leczeniu przeziębień.
Obecność imbiru w naszych kuchniach czy domowych apteczkach zawdzięczamy Krzyżowcom, którzy sprowadzili tę roślinę do Europy. Niewątpliwie jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych; początkowo używany był głównie przy terapii chorób związanych z układem pokarmowym (poprawia trawienie, łagodzi bóle żołądkowe, wzmaga apetyt oraz wspomaga detoksykację wątroby). Dzisiaj wiadomo już, że wachlarz jego możliwości jest znacznie szerszy i można go stosować podczas leczenia wielu innych dolegliwości. Pamiętajmy jednak, że imbir może wchodzić w interakcje z lekami, dlatego też należy skonsultować się z lekarzem zanim wprowadzimy go do diety – radzi dietetyk Naturhouse, Dominika Pacholska. - Szczególna środki ostrożności muszą podjąć osoby które mają zaburzenia krzepnięcia krwi i przyjmują leki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z cukrzycą, nadciśnieniem krwi, wrzodami żołądka i jelit, nadkwasotą.
Najczęściej spotykamy go w postaci korzenia (surowy) oraz w wersji suszonej (sproszkowany). Surowy może być dodawany do gorącej herbaty lub grzanego wina. Poniżej przedstawiamy przepis na smakowitą zimową herbatę z imbirem.
Rozgrzewająca herbata
Do czerwonej herbaty Infunat* dodaj plasterek świeżego imbiru, szczyptę cynamonu oraz plaster pomarańczy lub cytryny. Takie połączenie składników stanowi idealne rozwiązanie na mroźne zimowe wieczory.
*Najlepsze liście herbaty wysuszone nad węglem i prażone tradycyjną chińską metodą dają doskonały smak i aromat czeronej herbaty Infunat. Herbata Infunat dostępna jest wyłącznie w Centrach Dietetycznych Naturhouse.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ