bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przekąski idealne na imprezę

13 listopada 2018

Jeśli przygotowujesz sylwestrową lub karnawałową imprezę, skorzystaj z propozycji naszego lekkiego menu. Poniższe pomysły na przekąski na pewno posmakują Twoim gościom, a Ty nie będziesz musiała martwić się o swoją figurę. Są smaczne i sycące, ale nie obciążają żołądka, co sprzyja zabawie do białego rana.

 

Ilość składników dopasuj do liczby swoich gości.

POMIDORY Z M0ZARELLĄ I BAZYLIĄ

Składniki: 

  • 1 kulka mozzarelli light,
  • 2 pomidory, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • krem balsamiczny, 
  • świeżo mielony czarny pieprz, 
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie: mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Układaj je na talerzu na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami. Wszystko skrop oliwą, polej kremem balsamicznym i udekoruj porwanymi listkami bazylii. Do smaku przypraw świeżo mielonym pieprzem.


 

PASTA Z CIECIERZYCY

Składniki: 

  • 1 puszka ciecierzycy, 
  • 1 łyżka ziaren sezamu (najlepiej zmielonych), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól do smaku

Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę. Podawaj z razowym pieczywem lub pieczywem chrupkim.

 

 


SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ

Składniki: 

  • 3 garście rukoli, 
  • 1 duża pomarańcza, 
  • kilka sztuk orzechów nerkowca (lub włoskich), 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • kilka kropli octu balsamicznego, 
  • odrobina startego parmezanu

Przygotowanie: rukolę umyj i osusz, wrzuć do naczynia. Pomarańcze obierz i pokrój wzdłuż na cienkie niewielkie plastry. Oliwę wymieszaj z miodem (można dodać 1 łyżkę ciepłej wody) oraz octem balsamicznym. Rucolę i pomarańcze wymieszaj z sosem, dodaj orzechy i posyp tartym parmezanem.


ROLADKI Z ŁOSOSIEM I KAWIOREM

Składniki: 

  • plastry wędzonego łososia,
  • chudy twaróg, 
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • słoiczek różowego lub czarnego kawioru, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie: łososia delikatnie rozdziel na pojedyncze plastry. Twaróg wymieszaj z jogurtem i kawiorem, dopraw solą i pieprzem, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Na plastrach łososia układaj po 1-2 łyżki przygotowanego twarogu, zwiń w roladkę (opcjonalnie: można przekłuć wykałaczką). Można pokroić na mniejsze kawałki.


 

KORECZKI WARZYWNE

Składniki: 

  • pomidorki koktajlowe, 
  • świeży ogórek, 
  • ogórki konserwowe, 
  • rzodkiewka, 
  • oliwki, 
  • 3 kolorowe papryki, 
  • inne ulubione surowe warzywa

Przygotowanie: każde warzywo starannie umyj i pokrój na podobną wielkość (rada: pomidory koktajlowe przekrój na pół i do nich dopasuj wielkość pozostałych warzyw). Nadziewaj po kolei każdy kawałek warzywa na wykałaczkę. Warzywne koreczki są zdecydowanie lepszą opcją od tych „kanapkowych”.


POŻYWNA SAŁATKA Z JAJKIEM

Składniki: 

  • 1 duży brokuł, 
  • 3 małe ziemniaki, 
  • 4 jajka, kukurydza, 
  • garść sałaty roszponki, 
  • 3  łyżki jogurtu typu greckiego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: brokuł ugotuj, podziel na mniejsze różyczki. Ziemniaki ugotuj w skórkach, po ugotowaniu obierz i pokrój w większą kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na 8 części. Wszystko razem wymieszaj, dodaj jogurt z rozdrobnionym czosnkiem i dopraw.


 

SZYNKA Z CHRZANEM

Składniki:

  • wysokogatunkowa szynka drobiowa, 
  • chudy twaróg, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 3 łyżki chrzanu, 
  • pieprz do smaku

Przygotowanie: twaróg wymieszkaj z jogurtem i chrzanem na gładką masę, dopraw pieprzem. Na plastrach szynki umieść po łyżce przygotowanego twarogu i zwiń w roladę, pokrój na mniejsze części jeśli plastry szynki były duże.

 

 


 

JABŁKOWE CHIPSY

Składniki: 

  • 3 duże jabłka, 
  • cynamon

Przygotowanie: jabłka dokładnie umyj i pokrój w poprzek (nie wycinając gniazda nasion) na bardzo cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 100°C (z termo obiegiem), wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na niej plasterki jabłek. Każdy plasterek posyp cynamonem. Piekarnik zostaw lekko otwarty, susz jabłka ok. 4 godziny (długość suszenia zależy od rodzaju jabłek – gotowe chipsy powinny być chrupiące).

 

 


 

NEKTARYNKOWE SMOOTHIE

Składniki:

  • 4 dojrzałe nektarynki, 
  • 3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (pitnego), 
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: nektarynki obierz, usuń pestki i pokrój na kawałki. Do blendera wrzuć wszystkie wymienione składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj schłodzone, udekoruj listkami mięty.

 

SMACZNEGO!

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.