bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Przetwory z domowej spiżarni

Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru i zdrowia są przetwory z owoców - smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni.


Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura - dobór produktów oraz sposób przetwarzania.

Słodkie przetwory, w zależności od konsystencji, dzielimy na te, w których znajdują się kawałki owoców – konfitury, te będące połączaniem całych owoców i musu – dżemy oraz pozbawione kawałków owoców marmolady i powidła.

Powidła nie tylko śliwkowe

Powidła przyrządza się gotując drylowane owoce przez kilka dni, aż rozmiękną, a następnie zgęstnieję. Najbardziej popularne są oczywiście te wyrabiane ze śliwek węgierek, o słodko-kwaśnym smaku i gęstej, ciemnobrązowej konsystencji. Powidła śliwkowe oprócz tego, że są smacznym dodatkiem do ciast, naleśników i innych potraw, mają również właściwości zdrowotne, m.in. regulują perystaltykę jelit. Przygotowuje się je bez dodatku cukru, dlatego są najmniej kaloryczne ze wszystkich słodkich przetworów – mówi Anna Marciniec, dietetyk z Centrum Naturhouse. Powidła możemy przyrządzić także z innych owoców pochodzących z naszych sadów: brzoskwini, moreli lub jabłek.

 

Słodka konfitura

Konfiturę uzyskuje się natomiast gotując całe owoce lub ich mniejsze kawałki w syropie cukrowym bądź w zagęszczonym soku z winogron. Podstawą dobrej konfitury jest klarowny i gęsty syrop przyrządzany z wody i cukru oraz najwyższej jakości, słodkie owoce. Jeśli wyrabiamy ją z owoców pestkowych, należy je starannie wydrylować. Do konfitury nie powinno się dodawać żadnych środków konserwujących, jedynie cukier. Na jeden kg owoców stosuje się ok. 2 kg cukru, dlatego jest ona niezwykle kaloryczna. Jeśli jednak zachowamy umiar, spożywając konfiturę jedynie jako dodatek do herbaty lub deserów, możemy bez obaw delektować się jej smakiem.

 

Dżem, a może marmolada?

Do przygotowania dżemów potrzebne są zmiażdżone owoce, mogą być także mrożone. Aby uzyskać odpowiednią gęstość należy dodać cukier, cukier żelujący lub pektyny, a następnie gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Dobry dżem musi być galaretowaty i łatwy do rozsmarowania. Według ustalonych norm powinien on zawierać min. 60% cukru.  Z kolei do przyrządzenia marmolady wykorzystuje się dokładnie zmielone owoce, ale tylko te, które mają duże ilości pektyn. Przetwory z owoców są niezwykle smaczne, niestety w większości zawierają duże ilości cukru, dlatego mogą być tuczące. Osobom dbającym o linie poleca się np. dżemy niskosłodzone, czyli takie w których na 100 gram produktu przypada nie więcej niż 40 g. cukru. Alternatywą są również  przetwory słodzone fruktozą, ksylitolem lub stewią, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i nie zwiększają apetytu – dodaje dietetyk z Naturhouse.

 

Kupne czy domowe?

Z całą pewnością domowe przetwory lub te pochodzące z upraw ekologicznych są lepszym rozwiązaniem niż zakupione w sklepie, przede wszystkim z uwagi na brak konserwantów oraz słodzików. Przygotowując konfiturę lub dżem mamy wpływ na dobór owoców, sami decydujemy o ilości cukru i sposobie przyrządzania. Warto zatem przed nadejściem zimy zadbać o zaopatrzenie spiżarki w  domowej roboty, zdrowe i smaczne przetwory.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.