Przepisy na...
14 listopada 2018
PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ
Sałatka z twarogiem i warzywami
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB
20 dag chudego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 pomidor
1 mała cebula
5 rzodkiewek
ćwiartka papryki czerwonej
szczypiorek, koperek, pieprz i bazylia
sól niskosodowa
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 15 min
TWAROGOWE ZDROWIE
W naszej strefie klimatycznej produkty mleczarskie są podstawowym źródłem wapnia. Sery twarogowe, w porównaniu z innymi produktami spożywczymi, zawierają kilka razy więcej wapnia, jednak znacznie mniej niż pozostałe produkty mleczarskie. Sery twarogowe produkuje się z mleka odtłuszczonego, więc osoby dbające o sylwetkę nie muszą się martwić zbędnymi kilogramami (w 100 g chudego twarogu jest od 80 do 100 kcal).
1. WSZYSTKIE WARZYWA pokroić w drobną kostkę i wymieszać z chudym twarogiem i jogurtem.
2. PRZYGOTOWANĄ MIESZANKĘ przyprawić ziołami i solą niskosodową (do twarogu warto dodawać świeże zioła, bo świetnie przyspieszają trawienie).
3. SAŁATKĘ TWAROGOWĄ przełożyć do salaterek i przystroić natką lub liściem kopru.
PRZEPIS NA ZUPĘ
Zupa marchwiowo-jabłkowa z curry
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
50 dag startej marchewki
1 duża posiekana cebula
1 starte jabłko
4 szklanki rosołu z kurczaka
sól, pieprz
4 łyżeczki chudego jogurtu naturalnego
spirale wycięte z marchwi (do dekoracji)
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 40 min
GOTOWANIE ok. 15 min
NAJTAŃSZY KOSMETYK
Warto wprowadzić marchew do menu, nie tylko pod postacią zupy. Zawdzięczamy jej bowiem jędrne ciało, gładką cerę i piękną karnację. Wpływa także na obniżenie poziomu tłuszczów we krwi.
1. ROZGRZAĆ OLEJ i lekko podsmażyć curry przez 2-3 minuty. Następnie dodać marchewkę, cebulę i jabłko. Dobrze wymieszać składniki i przykryć garnek.
2. MIESZANKĘ DUSIĆ na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
3. WARZYWA WYSTUDZIĆ, przełożyć do blendera, dodać połowę rosołu i zmiksować na mus. Przełożyć do garnka, dolać pozostały rosół, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kapkami jogurtu i spiralami z marchewek.
PRZEPIS NA DRUGIE DANIE
Szaszłyk cielęcy
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB
20 dag cielęciny
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
2 cebule
30 dag pieczarek
oliwa z oliwek
pieprz, sól, oregano
zielona sałata
sok z cytryny
dip czosnkowy:
50 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku (świeży lub granulowany)
pieprz
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 1 godz.
PRZYGOTOWANIE DIPU 5 min
ŹRÓDŁO ZDROWIA I PIĘKNA
Cielęcina jest najzdrowszym mięsem - ma najwięcej białka, a najmniej tłuszczu. Dania z cielęciny są nie tylko lekko strawne i sycące, lecz także bogate w minerały wzmacniające odporność organizmu . Cielęcina zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę PP, która wpływa na wygładzenie skóry i chroni ją przed rogowaceniem.
1. CIELĘCINĘ UMYĆ, oczyścić z włókien i pokroić w niewielką kostkę. Obie papryki umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, tak by ich wielkość była zbliżona do wielkości kawałków mięsa. Cebule pokroić na takie kawałki, które nie rozpadną się w czasie nabijania na patyczki. Pieczarki umyć i oczyścić. Duże sztuki podzielić na dwie części.
2. PRZYGOTOWANE MIĘSO oraz warzywa nabijać na patyczki do szaszłyków (są dostępne w sklepach) naprzemiennie: mięso, papryka, pieczarki i cebula. W ten sposób przygotowane szaszłyki oprószyć solą, pieprzem i oregano oraz skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nastawionym na grillowanie w temperaturze ok. 200°C przez mniej więcej 15-20 min, w zależności od wielkości kostek mięsnych. W tym czasie można przygotować dip, mieszając jogurt z pieprzem i czosnkiem.
3. PO UPIECZENIU szaszłyki wyłożyć na półmisek. W osobnej salaterce podać dip, w którym można maczać kawałki warzyw i cielęciny. Podawać z zieloną sałatą skropioną sokiem z cytryny.
PRZEPIS NA DESER
Torcik Naturhouse
SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB
1 paczka ciastek francuskich FIBROKI
4 (150 g) serki homogenizowane odtłuszczone (do 1,5 proc. tłuszczu) o smaku waniliowym
3 łyżki żelatyny
1/2 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (może być jednodniowy sok pomarańczowy)
75 dag truskawek lub 3 pomarańcze
1 łyżeczka cukru fruktozy
1 szklanka wody
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 35 min
CHŁODZENIE 1 godz.
NA PAZNOKCIE I WŁOSY
Żelatyna zawarta w galaretkach wpływa na wygląd oraz kondycję paznokci i włosów. Wystarczy, że dwa lub trzy razy w tygodniu wprowadzimy do dziennego menu galaretkę, a po miesiącu przekonamy się, że nasze włosy się nie łamią, a paznokcie się nie rozdwajają. Należy jednak pamiętać, że w czasie takiej kuracji do galaretki nie powinno się dosypywać cukru - są to tylko zbędne kalorie.
1. SPÓD MAŁEJ TORTOWNICY wyłożyć ciastkami FIBROKI. Następnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody łyżkę żelatyny. Po wystygnięciu wymieszać płyn z serkami homogenizowanymi.
2. PRZYGOTOWANĄ MASĘ wylać na tortownicę i wstawić do lodówki, by stężała. Po godzinie wyjąć tortownicę z lodówki i wyłożyć masę serową z pokrojonymi truskawkami lub kawałkami pomarańczy.
3. Z SOKU POMARAŃCZOWEGO przygotować galaretkę. Dwie łyżki żelatyny i łyżeczkę fruktozy rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, a następnie wymieszać z sokiem pomarańczowym. Na udekorowaną owocami masę serową wylać ostudzoną galaretkę.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ