Przepisy na...
14 listopada 2018
Grzanki z pomidorami
Składniki:
- bułka ciabatta
- 1 dojrzały pomidor
- 4 plastry mozzarelli
- 1 łyżka oliwy
- czosnek bazylia, oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie umyć. Pomidora pokroić w kostkę, mozzarellę – w plastry, a listki bazylii i oregano drobno posiekać. Pomidora podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Na mały talerzyk wlać łyżeczkę oliwy, wcisnąć do niej ząbek czosnku, dołożyć oregano i wymieszać. Przepołowioną ciabattę posmarować od wewnątrz oliwą, nałożyć pomidory, przykryć plastrami mozzarelli i zapiekać przez 7-8 minut w piekarniku w temp. 130°C.
______________________________________________________
Wspomnienie lata
Składniki:
- 1 l wywaru z kostki warzywnej KILUVA
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 marchewka
- 150 g rostbefu
- 100 ml mleka i jogurtu do zabielenia
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obraną marchewkę i ogórka pokroić w cienkie słupki. Paprykę poszatkować na cienkie plasterki. Rostbef pokroić na cienkie paseczki, a następnie podsmażyć lub zgrillować. Posypać solą i pieprzem. Do podgrzanego wywaru dodać rostbef,. Całość gotować przez 7-10 min aż marchewka zmięknie. Na koniec dodać mleko, łyżkę jogurtu i koperek. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
______________________________________________________
Kotlety rybne
Składniki:
- 600 g filetów z ryby
- 300-400 ml wywaru z kostki warzywnej KILUVA
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- koperek, natka pietruszki
- 50 g Fibroki Granulki
- 1 jajko i 1 białko
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- bułka tarta
- łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Wywar z kostki warzywnej KILUVA zagotować i wrzucić do niego filety z ryby. Gotować na lekkim ogniu, aż filety się ugotują, a następnie osuszyć je i posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać i poddusić z dodatkiem łyżeczki oleju. Rybę wymieszać z bułką tartą, cebulą, czosnkiem, jednym jajem i białkiem, przyprawić solą i pieprzem. Do tak przygotowanej masy dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek i uformować z niej małe kotlety. Panierować w bułce tartej i smażyć na łyżce oleju aż się zarumienią.
______________________________________________________
Suflet czekoladowy
Składniki:
- 100 g mrożonych wiśni lub truskawek
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml słodkiego czerwonego wina
- 1 żółtko, 3 białka
- 75 g czekolady (70-75% ziarna kakaowego)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 40 ml śmietanki tortowej lub kremówki (wg. uznania)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- 1 szczypta soli
- 4 natłuszczone foremki
Przygotowanie:
Na patelni 2 minuty podgrzewać miód z wodą (2 łyżeczki). Do powstałego syropu dodać wydrylowane wiśnie i gotować kolejne 2 minuty. Dolać czerwone wino i gotować przez 5 minut aż płyn się zredukuje. Czekoladę rozpuścić na parze. Wolno wlewać śmietankę, mieszając aż połączy się z czekoladą. Dodać cukier puder. Zdjąć z ognia, dodać żółtko i wymieszać. Oprószyć szczyptą soli i ponownie wymieszać.Dodać kakao. Białka ubić ze szczyptą soli. Do masy dodać połowę piany i delikatnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita, dodać resztę piany i dalej mieszać. Foremki napełnić masą. Piec ok. 20 minut w 180° C.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ