« Przejdź do strony głównej

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • pół szklanki mleka
  • garść jagód świeżych lub mrożonych
  • łyżeczka miodu
  • ½ zielonego jabłka pokrojonego w cienkie plasterki


Przygotowanie:

Płatki owsiane zagotować w mleku, dodać ¾ jagód i miód, wymieszać aby owsianka uzyskała mocno fioletowy kolor. Włożyć do pudełka śniadaniowego, a z pozostałych jagód i jabłka zrobić zabawną buźkę.

Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora

Płatki owsiane posiadają najlepszy zestaw aminokwasów ze wszystkich zbóż. Połączenie ich z produktami mlecznymi sprawi, że nasz posiłek będzie bogaty w aminokwasy, witaminy z grupy B oraz magnez, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. Dodatkowo owies charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, którzy oczyszcza przewód pokarmowy i usprawnia jego pracę.