bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Rosół na chłodne dni

Rosół to rodzaj niezagęszczonej zupy, której bazą jest wywar mięsno-warzywny. W zależności od regionu, podaje się go z różnymi dodatkami: makaronem typu nitki, z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim na przykład podaje się go z kluskami wątrobianymi. Pierwotnie powstawał w wyniku długotrwałego gotowania solonego mięsa w wodzie (solenie i suszenie było w dawnych czasach popularną metodą konserwacji). Z tego powodu wywar nazywano rozsól lub rozsol, skąd wywodzi się jego dzisiejsza nazwa.

Rosół, w szczególności przygotowany domowym sposobem, to świetny sposób na rozgrzanie organizmu w chłodne dni. Jest doskonały na zaspokojenie apetytu czy uzupełnienie składników odżywczych w organizmie i tym samym pomoc w leczeniu różnego rodzaju infekcji. „Można go przyrządzić z każdego mięsa, ale jeśli mówimy o rosole w wydaniu dietetycznym, to polecam te, które zawierają mniej tłuszczu, a więcej białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa tu o kurczaku lub indyku, oczywiście bez skór. Może być również królik czy mięso czerwone, z tym że to najchudsze - wołowina.” – radzi dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Chorzowie Katarzyna Czupryna.

Oprócz mięsa w rosole powinny znaleźć się także warzywa, które dodadzą mu wartości odżywczych,  smaku i aromatu. Możemy dodawać ich według uznania i takie jakie tylko sobie życzymy: marchew, pietruszka, seler, cebula czy nawet kapusta. Taki rosół, ugotowany na chudym mięsie nie tuczy (250 ml to ok 72 kcal). „Jeśli chcemy go po ugotowaniu odchudzić to najlepiej włożyć naczynie z bulionem do lodówki, a po pewnym czasie delikatnie ściągnąć z góry warstwę tłuszczu. Inny sposób - po ugotowaniu, bez schłodzenia, położyć na wierzch rosołu ręcznik papierowy lub chusteczkę, która wciągnie tłuszcz.” – podpowiada dietetyk.

Do gotowania rosołu nie używajmy kostek bulionowych i przyprawy typu jarzynka lub maggi. Wprawdzie wzmacniają one smak zupy, ale dostarczają też dużo soli, a także wzmacniaczy smaków i konserwantów. Zamiast tego wykorzystajmy lubczyk i natkę pietruszki, które nadadzą potrawie lekko słony smak i piękny aromat. Możemy również dodać według własnych upodobań liczne zioła, które mogą wpłynąć na poprawę trawienia.

„Talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły do niego z warzyw i mięsa. Najważniejsze z nich to potas (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi) oraz fosfor, wapń i magnez (niezbędne dla kości, zębów, serca, nerek i układu nerwowego). Rosół to spora porcja żelaza; tego pochodzącego z warzyw oraz lepiej wchłanianego, z mięsa. Są w nim witaminy E, A i beta-karoten (silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki). Jest też trochę pełnowartościowego białka pochodzącego z mięsa. Ze względu na długie gotowanie niewiele w nim witaminy C (straty wynoszą 75 proc.). Jej braki uzupełnimy posypując rosół przed podaniem natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem.” – dodaje dietetyk.

Najlepszym sposobem na rozgrzanie w mroźny dzień jest talerz gorącego rosołu. To świetne lekarstwo na sezonowe infekcje - dostarcza niezbędnych składników odżywczych, wzmacniając organizm do walki z chorobą. Bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejszając stan zapalny w organizmie i łagodząc objawy infekcji. Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel. Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło.

Smacznego!

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.