Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany
08 marca 2018
Zrównoważona dieta to taka, w której nie brakuje żadnych składników odżywczych - również węglowodanów. Wielu z nas popełnia jednak pewien istotny błąd - przyjmuje ich zbyt wiele. Dowiedz się, ile węglowodanów powinieneś dostarczać każdego dnia i gdzie je znaleźć!
Czym są węglowodany?
Węglowodany - inaczej cukry lub sacharydy - to organiczne związki chemiczne, które składają się z atomów węgla, tlenu oraz wodoru. Substancje te mają słodki smak i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. W przyrodzie syntezowane są głównie przez rośliny w procesie fotosyntezy. Węglowodany w naszej diecie stanowią bardzo ważne źródło energii. Spożywanie odpowiedniej ilości cukrów jest także konieczne, aby możliwa była prawidłowa synteza białka i rozpad tłuszczów. Należy jednak wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje sacharydów są tak samo wartościowe.
Rodzaje węglowodanów
Podstawowy podział węglowodanów to ten, który różnicuje je na proste i złożone. Węglowodany proste znajdziemy w słodyczach, słodkich napojach, płatkach śniadaniowych, ale także… w owocach - fruktoza, nadająca im słodki smak, również jest cukrem prostym! Węglowodany złożone występują natomiast w razowym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu, ziemniakach czy płatkach owsianych. W codziennej diecie większość powinny stanowić węglowodany złożone, ponieważ posiadają one niższy indeks glikemiczny, a zatem wolniej uwalniają energię, nie doprowadzając do nagłych skoków poziomu glukozy we krwi i napadów głodu. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zupełnie zrezygnować z jedzenia, które zawiera węglowodany proste - warto po nie sięgać na przykład niedługo po przebudzeniu albo po intensywnym wysiłku fizycznym. Również osoby chore na cukrzycę powinny nosić przy sobie na przykład zbożowego batona, który jest bogaty w cukry proste - umożliwi to szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi, gdy pojawi się taka konieczność.
Ile węglowodanów potrzebuje człowiek?
Nie każdy wie, że to właśnie węglowodany powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie - cukry powinny dostarczać nam od 50 do 55 procent kalorii! Przykładowo, osoba spożywająca dziennie 2000 kalorii, powinna przyjmować 250-275 g węglowodanów. Zarówno nadmiar, jak i niedobór cukrów w diecie może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Przyswajanie zbyt dużej ilości węglowodanów (zwłaszcza prostych) może prowadzić do nadwagi i otyłości, zaburzeń łaknienia, a gdy dołączymy do tego niewłaściwą higienę jamy ustnej - także do próchnicy. Niedobór cukrów również może być fatalny w skutkach - osoby stosujące diety niskocukrowe (przeważnie w celu zmniejszenia masy ciała) często cierpią na problemy z koncentracją, osłabieniem, zaparciami, a nawet chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ “miejsce” cukrów zajmuje w ich jadłospisie tłuszcz. Jeżeli zatem chcielibyśmy schudnąć, nie podążajmy za trendem wykluczania z diety węglowodanów - najlpiej będzie, jeśli skonsultujemy się w tym zakresie ze specjalistą. Korzystanie z pomocy dietetyka z Centrum Dietetycznego Naturhouse na pewno pomoże Ci osiągnąć wymarzone efekty!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ