bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Dieta przy zapaleniu tarczycy Hashimoto

Choroba Hashimoto, czyli zapalenie tarczycy typu Hashimoto, to choroba autoimmunologiczna, która należy do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy.

Chociaż tarczyca Hashimoto znana jest od przeszło stu lat, nadal nie udało się ustalić dokładnych przyczyn jej powstawania. Tak jak we wszystkich chorobach autoimmunologicznych, tak też przy tarczycy Hashimoto, dieta ma kluczowe znaczenie. Co to oznacza w praktyce?


Zapalenie tarczycy Hashimoto – objawy choroby

Choroba Hashimoto dziesięć razy częściej dotyka kobiet niż mężczyzn, a największą liczbę zachorowań stwierdza się między 45 a 65 rokiem życia. Czynniki ryzyka można podzielić na dwie grupy: genetyczne (polimorfizmy genów) i środowiskowe (m.in. nadmiar jodu, infekcje bakteryjne i wirusowe, terapia z użyciem interferonu). Prawdopodobnie na chorobę Hashimoto wpływa również ciąża. Trudno też mówić o typowych objawach Hashimoto, ale można zaobserwować zmiany, do jakich choroba prowadzi w funkcjonowaniu samej tarczycy. W początkowej fazie zapalenie może dać krótkotrwałe symptomy nadczynności tarczycy. Jednak w wyniku długotrwałego stanu zapalnego, dochodzi do niedoczynności tarczycy, a podczas badania USG niejednokrotnie stwierdza się zanik gruczołu tarczowego. Zaburzenia w gospodarce hormonalnej dają już bardzo konkretne objawy, a najważniejszymi są:

  • długotrwałe, ogólne spowolnienie organizmu, o którym świadczą: senność, znużenie, niechęć do podejmowania aktywności, zarówno fizycznej, jak i umysłowej;
  • przewlekłe zaparcia;
  • ponadprzeciętna łamliwość paznokci, wypadanie włosów;
  • suchość skóry, zwłaszcza w rejonach kolan i łokci;
  • obrzęki (początkowo powiek i twarzy, a następnie dalszych partii ciała);
  • nasilone odczuwanie zimna;
  • wzrost masy ciała bez wyraźnego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej, często przy zmniejszonym apetycie.

Poznaj historie naszych klientów


Warto pamiętać, że zaburzenia hormonalne nie muszą się dotyczyć tylko jednego gruczołu, dlatego to, co wydaje się być objawami jednej choroby, może maskować inną. Z tego względu zawsze należy skonsultować się z lekarzem, celem przeprowadzenia pełnej diagnostyki. Jeśli w wyniku badań, zapadnie diagnoza „zapalenie tarczycy Hashimoto”, to poza leczeniem farmakologicznym, trzeba wprowadzić do swojego życia nowe nawyki żywieniowe.

Tarczyca Hashimoto – dieta

Dieta chorego na zapalenie tarczycy typu Hashimoto powinna być dobrana indywidualnie i powinna uwzględniać wykryte alergie oraz nietolerancje pokarmowe. U większości chorych badania potwierdzają występowanie nietolerancji mleka krowiego, drożdży i białek pszenicy z glutenem na czele. Kaloryczność diety powinna być dostosowana do masy ciała i do stylu życia, w tym stopnia aktywności fizycznej – podkreśla Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse, i dodaje – osoby z chorobą Hashimoto często zmagają się z nadwagą lub otyłością. Dzieje się tak, ponieważ od hormonów tarczycy uwarunkowane jest tempo spoczynkowej przemiany materii. Warto pamiętać, że wprowadzenie diety odchudzającej powinno poprzedzać unormowanie hormonów tarczycy. Ilość kilokalorii w diecie nie może być gwałtownie ograniczona, ponieważ prowadzi to do pogorszenia aktywności tarczycy i może spowodować dalsze spowolnienie metabolizmu.

 


Wszyscy, którzy cierpią na Hashimoto powinni pamiętać o poniższych zasadach żywieniowych:

  • posiłki należy jeść 5 razy dziennie, w regularnych odstępach (2,5-3 godziny), a ostatni lekkostrawny posiłek najlepiej spożyć na 3 godziny przed snem, co pozwoli zachować dobre tempo przemiany materii;

  • w diecie nie może zabraknąć produktów bogatych w pełnowartościowe białko i tłuszcze o dużej zawartości kwasów omega-3 (olej lniany i słonecznikowy, sezam, oliwa z oliwek, migdały, orzechy włoskie i laskowe, a dla chorych z niedoczynnością tarczycy również ryby morskie – makrela, tuńczyk, łosoś norweski);

  • miejsce tłuszczy nasyconych należy zastąpić umiarkowaną ilością tłuszczy roślinnych, będących źródłem witaminy E;

  • warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym;

  • z diety trzeba wyeliminować produkty wysoko przetworzone (fast foody, dania typu instant, chipsy, chrupki, gotowe ciasta, słodycze, napoje gazowane);

  • podstawą posiłków powinny być warzywa i owoce sezonowe, produkty naturalne, świeże i o znanym składzie;

  • ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu (około 2 litrów dziennie), którego podstawą jest niegazowana woda mineralna bez dodatków, zielona herbata i herbaty owocowe bez cukru;

  • warto unikać produktów sojowych, ponieważ te zaburzają wchłanianie leków podawanych przy Hashimoto;

  • zwykle wyklucza się również warzywa psiankowate i surowe warzywa krzyżowe (m.in. brokuł, kapusta, kalafior).

 

Ogromnym wsparciem dla osób, które cierpią z powodu zapalenia tarczycy typu Hashimoto jest sprawdzona poradnia dietetyczna. Dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse pomoże dobrać właściwą dietę, zarówno dla tych, których interesuje odchudzanie, jak i tych, którzy szukają pomocy w utrzymaniu prawidłowej wagi.


Konsultacja dietetyczna:

mgr Katarzyna Payerhin
dietetyk Naturhouse

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.