bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Wszystko o pączkach

W Tłusty Czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka. Kaloryczność pączków jest różna w zależności od rodzaju nadzienia (najmniej kaloryczne będą te z niskosłodzoną konfiturą, zaś najwięcej energii dostarczą pączki z masą tofi lub czekoladową) i ilości lukru czy cukru pudru na wierzchu. Waha się od 250 do nawet 400 kcal. Kiedy oprócz pączków zjadamy dodatkowo kilka sztuk równie popularnych w ten dzień faworków, kaloryczność diety wzrasta o około 1000 – 1200 kalorii. Należy jednak pamiętać, że są to tzw. puste kalorie, czyli takie, które poza wartością energetyczną nie dostarczają organizmowi żadnych potrzebnych składników odżywczych.

 

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie ile pączków to za dużo na jeden dzień. Wszystko zależy od indywidualnych możliwości organizmu. Niektórzy po zjedzeniu 4 pączków będą się czuli dobrze i poradzą sobie z taką bombą kaloryczną, a u innych już 2 pączki będą wywoływały uczucie ciężkości i niestrawność. Trzeba jednak pamiętać, że są to przysmaki bardzo kaloryczne i spalenie jednego pączka wymaga 30 minut biegu czy skakania na skakance.

 

Lista składników pączków z supermarketów jest długa i szeroka. Znajdujemy tu emulgatory, substancje spulchniające, regulatory kwasowości, substancje smakowo – zapachowe, utwardzane tłuszcze, barwniki czy substancje konserwujące. Chemiczne dodatki zawarte w produktach spożywczych mogą – w przypadku osób genetycznie predysponowanych – stanowić przyczynę różnych chorób alergicznych lub potęgować objawy alergii na inne substancje. A przecież do zrobienia domowych pączków potrzebujemy zaledwie kilku składników. Stąd łatwo wysnuć wniosek, że pączki dobre jakościowo i najbardziej naturalne to te, które mają jak najkrótszą listę składników. Kupując pączki należy dokładnie czytać etykiety.


Skład pączków pochodzących z jednego z popularnych marketów:


  • Składniki pączka o smaku waniliowym:

mąka pszenna, woda, mieszanka do ciasta drożdżowego (mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, serwatka w proszku (mleko), laktoza (mleko), sól jodowana, jaja w proszku, emulgator (E472a, lecytyny), substancje spulchniające (fosforany wapnia, węglany sodu), enzymy, przyprawy, aromat, wanilina, regulator kwasowości (kwas askorbinowy), barwnik (karoteny), nadzienie waniliowe (5%): (cukier, skrobia modyfikowana: acetylowany fosforan diskrobiowy), tłuszcz roślinny, serwatka w proszku (mleko), substancja zagęszczająca (alginian sodu), aromat, barwniki (karoteny), regulator kwasowości (trifosforany), sól jodowana, drożdże

 

  • Składniki pączka z marmoladą:

mąka pszenna, woda, mieszanka ciasta drożdżowego (mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, serwatka w proszku (z mleka), laktoza (mleko), sól jodowana, jaja w proszku, emulgatory (E472a, lecytyny), substancje spulchniające: (E341c, E500), przyprawy, aromat, wanilina, regulator kwasowości (kwas askorbinowy), barwnik (karoteny), sól, drożdże, nadzienie wieloowocowe (5%) (owoce mieszane, cukier, substancje konserwujące: (E211), kwas cytrynowy), drożdże

 

  • Składniki pączka z nadzieniem tofi:

mąka pszenna, woda, mieszanka do ciasta drożdżowego: (mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, serwatka w proszku (mleko), laktoza (mleko), sól jodowana, białko i żółtko jaja kurzego w proszku, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, lecytyny), substancja spulchniająca (fosforany wapnia, węglany sodu), enzymy, przyprawy, aromat wanilina, regulator kwasowości (kwas askorbinowy), barwnik (karoteny)), pomada (cukier), nadzienie o smaku toffi (5%) (cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy, skrobia modyfikowana kukurydziana, tłuszcze: mieszanina nieutwardzonych tłuszczów roślinnych (tłuszcz palmowy, tłuszcz z rośliny shea), emulgator (lecytyny), utwardzony olej rzepakowy, barwniki (karmel amoniakalny, dwutlenek tytanu, ekstrakt z papryki), stabilizatory (sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma gellan), regulator kwasowości (cytryniany wapnia), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromaty, sól), posypka karmelowa, drożdże

 

Trudno wyobrazić sobie "chude pączki", jednak jest kilka sposobów, aby zmniejszyć ich tradycyjną kaloryczność. Ostatnio dużą popularnością cieszą się pieczone pączki. Zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu wkładamy je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Dzięki takiemu zabiegowi nasze pączki są pozbawione dużych ilości oleju (1 łyżka oleju = 90 kcal). Aby dodatkowo obniżyć ich kaloryczność cukier użyty do ich wyrobu można zastąpić naturalnym słodzikiem czyli stewią, a jako nadzienie wykorzystać nie konfiturę, a rozdrobnione surowe owoce. Warto też zastąpić połowę mąki pszennej mąką pełnoziarnistą. To co prawda nie obniży w znaczący sposób kaloryczności pączków, ale na pewno zwiększy ich wartość odżywczą.

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.