bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Schyłek lata w kuchni

13 listopada 2018

Zakochane bakłażany

 

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 pomidory,
  • sól morska,
  • gałązki świeżego lubczyku.

 

Przygotowanie:

Bakłażan pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na kilka minut i odsączyć na ręczniku papierowym. Następnie plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, oprószyć solą morską. 2 pomidory pokroić w kostkę. Plastry bakłażana przełożyć gałązkami lubczyku i posypać kostkami pomidora. Piec w piekarniku przez 20 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 


Krem z leśnych grzybów

 

Składniki:

  • 300 g świeżych grzybów leśnych,
  • 2 podudzia z kurczaka,
  • włoszczyzna do wywaru,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki,
  • jogurt grecki.

Przygotowanie:

Ugotować bulion z warzywami i udkami kurczaka. W osobnym garnku gotować grzyby w minimalnej ilości wody przez ok. 10-15 minut. Gdy warzywa i kurczak będa już ugotowane, wyjąć udka dodać grzyby z wywarem. Całość gotować jeszcze 20-25 minut. Udka obrać z mięsa, dodać do zupy, odstawić do ostygnięcia i całość zmiksować blenderem. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.

 


Zapiekanka z kurczakiem i dynią


Składniki:

  • garść leśnych grzybów,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 450 g upieczonej w piekarniku dyni (pokrojonej w kostkę),
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1/3 cytryny,
  • czosnek,
  • serek homogenizowany lub jogurt grecki.

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, namoczyć i pokroić w paski. Szpinak umyć i obciąć tak, aby zostały same liście. Cebulę pokroić w piórka, dynię obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę podsmażyć na oliwie. Do szpinaku dodać 2 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażyć na oliwie i po zakończeniu smażenia dodać 2 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego, tak aby się nie zważył. Dynię piec w piekarniku, aż będzie miękka. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, papryką w proszku. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć piersi po ok. 5–6 min z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Do piersi dodać upieczoną dynię, grzyby i cebulę, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać razem przez około 2–3 minuty. Doprawić sokiem z cytryny, na koniec dodać szpinak i wszystko razem wymieszać.



Placuszki ze słodką gruszką

 

Składniki:

  • 2 twarde gruszki,
  • maliny lub porzeczki,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru),
  • sok z połowy limonki,
  • 1/2 szklanki wody.

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki razowej,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • szczypta proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Cukier skarmelizować w garnku, a następnie podlać 1/2 szklanki wody. Dodać gruszki i sok z 1/2 limonki. Wszystko wymieszać i gotować, aż owoce zmiękną. Na końcu dodać maliny lub porzeczki. Łyżkę budyniu rozrobić w 20 ml wody i dodać do gruszek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć niewielkie placuszki na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Placuszki podawać z gruszką.

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.