bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

2018 10 05

Jak zrobić masło klarowane?

Czy wiesz, że masło klarowane jest jednym z najlepszych tłuszczy? Lepiej od zwykłego masła podkreśla smak potraw, ma wyższą temperaturę dymienia i nie psuje się nawet, gdy jest przechowywane w temperaturze pokojowej! Podczas klarowania oczyszczamy masło z białka, które powoduje jego szybkie psucie oraz przypalanie podczas smażenia. Stosujecie je w swojej kuchni? Warto pamiętać o zasadach:

  • masło musi mieć min. 82% tłuszczu,
  • naczynie do klarowania powinno mieć grube dno. Zalety:
  • Nie zawiera alergenów, takich jak laktoza i kazeina,
  • Posiada długi okres przechowywania - nawet do 15 miesięcy w lodówce!
  • Świetny m.in. do smażenia i duszenia,
  • Jest źródłem witamin: D, K, A, E. Krok po kroku:
  • Masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu,
  • Na wierzchu powstanie białkowa piana, którą zbieramy łyżką,
  • Czysty tłuszcz przelewamy do miseczki, a na spodzie rondelka pozostawiamy białkowy osad,
  • Masło klarowane pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w lodówce. Aż do kilku miesięcy!

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.