2018 10 05
Jak zrobić masło klarowane?
Czy wiesz, że masło klarowane jest jednym z najlepszych tłuszczy? Lepiej od zwykłego masła podkreśla smak potraw, ma wyższą temperaturę dymienia i nie psuje się nawet, gdy jest przechowywane w temperaturze pokojowej! Podczas klarowania oczyszczamy masło z białka, które powoduje jego szybkie psucie oraz przypalanie podczas smażenia. Stosujecie je w swojej kuchni? Warto pamiętać o zasadach:
- masło musi mieć min. 82% tłuszczu,
- naczynie do klarowania powinno mieć grube dno. Zalety:
- Nie zawiera alergenów, takich jak laktoza i kazeina,
- Posiada długi okres przechowywania - nawet do 15 miesięcy w lodówce!
- Świetny m.in. do smażenia i duszenia,
- Jest źródłem witamin: D, K, A, E. Krok po kroku:
- Masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu,
- Na wierzchu powstanie białkowa piana, którą zbieramy łyżką,
- Czysty tłuszcz przelewamy do miseczki, a na spodzie rondelka pozostawiamy białkowy osad,
- Masło klarowane pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w lodówce. Aż do kilku miesięcy!