Przepisy na...
14 listopada 2018
Przepisy na...
PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ
Sałatka owocowa z kurczakiem
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
średnia pierś kurczaka
1/2 melona
kilka zielonych winogron
3 plastry lub 1/4 ananasa
1/2 dużego zielonego jabłka
miękkie owoce sezonowe: truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, maliny itp.
bulion z kostki warzywnej KILUVA
szczypta soli, liść laurowy, pieprz,
ziele angielskie
Sos:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki soku z limonki (lub cytryny) skórka z cytryny
2 łyżki miodu
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 20 min
PRZYGOTOWANIE SOSU 1-2 min
IDEALNE POŁĄCZENIE
Co może powstać z połączenia mięsa kurczaka z truskawkami i malinami? Tylko coś pysznego i zdrowego! Słodkie owoce, zwłaszcza jagodowe, spowalniają procesy starzenia się, a białe mięso jest najbogatsze w białko i najmniej kaloryczne (100 g kurczaka dostarcza 102 kcal). Zamiast kurczaka polecamy także mięso indyka - ma jeszcze mniej kalorii (100 g - 56 kcal).
1. UGOTOWAĆ PIERŚ w przyprawach (bulion z kostki warzywnej KILUVA, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie), ostudzić i pokroić w kostkę.
2. PRZYGOTOWAĆ SOS Z JOGURTU, soku z limonki, miodu i skórki z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki.
3. WSZYSTKIE OWOCE OBRAĆ i pokroić na kawałeczki. Dodać kawałki kurczaka i wszystko wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki.
PRZEPIS NA ZUPĘ
Zupa owocowa z kluseczkami śniegowymi
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
25 dag jagód
25 dag jeżyn
12 dag malin
2 łyżki słodziku w proszku PECVA
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru waniliowego
kawałek lub szczypta cynamonu
Kluseczki:
2 białka
2 łyżki słodziku w proszku PECVA
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE ok. 15 min
GOTOWANIE ok. 5 min
ZDROWE ORZEŹWIENIE
Gdy doskwiera upał, przygotuj niskokaloryczny chłodnik. Jest to smakowita i bardzo zdrowa zupa. Zawiera witaminy i minerały, które wzmocnią twoją odporność, dodadzą sił i sprawią, że w upalne dni będziesz w świetnej kondycji fizycznej.
1. OWOCE UMYĆ, włożyć do dużego garnka i zalać 2 i 1/2 szklanki wody, dodać słodzik, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon. Całość gotować pod przykryciem ok. 10 min na bardzo małym ogniu.
2. PRZYGOTOWAĆ KLUSECZKI: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując słodziku.
3. PRZED PODANIEM zupę udekorować kluseczkami z ubitego białka, nakładając je jak kluski kładzione, łyżką opłukaną w zimnej wodzie (żeby piana do niej nie przywierała).
PRZEPIS NA DRUGIE DANIE
Zapiekanka letnia z łososiem
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
50 dag fileta z łososia
25 dag mozzarelli
3/4 l bulionu z kostki warzywnej KILUVA
2 pomidory
cebula
2 małe cukinie
30 dag brokułów
koper włoski
posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz
łyżka margaryny do wysmarowania formy
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 30 min
PIECZENIE 10-15 min
TŁUSTA, ALE ZDROWA
Jeśli ktoś uważa, że łosoś jest zbyt tłustą rybą, by była składnikiem diety odchudzającej, to jest w błędzie. Owszem, tłuste ryby zawierają więcej kalorii, ale na dłużej dają uczucie sytości - nie trzeba obawiać się o figurę. Ponadto łosoś zawiera kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na stan skóry i włosów.
1. POMIDORY SPARZYĆ, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Cukinie i cebulę pokroić w plastry, koper posiekać, a brokuły podzielić na różyczki. Pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować 10 min.
2. RYBĘ OPŁUKAĆ i pokroić w grubą kostkę. Warzywa wyjąć z bulionu, a włożyć do niego na 5-7 min rybę.
3. NACZYNIE ŻAROODPORNE wysmarować tłuszczem. Rozłożyć w nim warzywa i rybę, doprawić solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i wstawić na 10-15 min do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika.
PRZEPIS NA DESER
Lody jogurtowe
SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB
1 i 1/2 szklanki chudego jogurtu naturalnego
łyżka drobno startej skórki z cytryny
2 szklanki pokrojonych w plasterki owoców (jabłka, śliwki, winogrona, cytrusy)
TRUDNOŚĆ łatwe
PRZYGOTOWANIE 30 min
ODSTAWIENIE 8 godz.
MROŻENIE 3 godz.
DLA DBAJĄCYCH O LINIĘ
Zamierzasz przejść na dietę, ale ze smutkiem myślisz o tym, że będziesz musiała zrezygnować ze słodkich przyjemności? Nie martw się! Lody jogurtowe, które proponujemy, są niskokaloryczne, a do tego wzbogacają dietę w białko i są źródłem witamin.
1. JOGURT PRZECEDZIĆ przez gęste sitko składające się z kilku warstw gazy. Przykryć i wstawić na noc do lodówki, aby wypłynął nadmiar wody.
2. NASTĘPNEGO DNIA, kiedy jogurt już zgęstnieje, wsypać do niego skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do zamrażalnika.
3. PO WYJĘCIU WYMIESZAĆ LODY ponownie i przełożyć do miseczek. Deser udekorować owocami.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ