Przepisy na...
14 listopada 2018
Zakochane bakłażany
Składniki:
- 1 duży bakłażan,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 pomidory,
- sól morska,
- gałązki świeżego lubczyku.
Przygotowanie:
Bakłażan pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na kilka minut i odsączyć na ręczniku papierowym. Następnie plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, oprószyć solą morską. 2 pomidory pokroić w kostkę. Plastry bakłażana przełożyć gałązkami lubczyku i posypać kostkami pomidora. Piec w piekarniku przez 20 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krem z leśnych grzybów
Składniki:
- 300 g świeżych grzybów leśnych,
- 2 podudzia z kurczaka,
- włoszczyzna do wywaru,
- sól, pieprz,
- liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki,
- jogurt grecki.
Przygotowanie:
Ugotować bulion z warzywami i udkami kurczaka. W osobnym garnku gotować grzyby w minimalnej ilości wody przez ok. 10-15 minut. Gdy warzywa i kurczak będa już ugotowane, wyjąć udka dodać grzyby z wywarem. Całość gotować jeszcze 20-25 minut. Udka obrać z mięsa, dodać do zupy, odstawić do ostygnięcia i całość zmiksować blenderem. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.
Zapiekanka z kurczakiem i dynią
Składniki:
- garść leśnych grzybów,
- garść świeżego szpinaku,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- sól morska, świeżo zmielony pieprz,
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 450 g upieczonej w piekarniku dyni (pokrojonej w kostkę),
- 1 cebula,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1/3 cytryny,
- czosnek,
- serek homogenizowany lub jogurt grecki.
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, namoczyć i pokroić w paski. Szpinak umyć i obciąć tak, aby zostały same liście. Cebulę pokroić w piórka, dynię obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę podsmażyć na oliwie. Do szpinaku dodać 2 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażyć na oliwie i po zakończeniu smażenia dodać 2 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego, tak aby się nie zważył. Dynię piec w piekarniku, aż będzie miękka. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, papryką w proszku. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć piersi po ok. 5–6 min z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Do piersi dodać upieczoną dynię, grzyby i cebulę, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać razem przez około 2–3 minuty. Doprawić sokiem z cytryny, na koniec dodać szpinak i wszystko razem wymieszać.
Placuszki ze słodką gruszką
Składniki:
- 2 twarde gruszki,
- maliny lub porzeczki,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru),
- sok z połowy limonki,
- 1/2 szklanki wody.
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki razowej,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- szczypta proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Cukier skarmelizować w garnku, a następnie podlać 1/2 szklanki wody. Dodać gruszki i sok z 1/2 limonki. Wszystko wymieszać i gotować, aż owoce zmiękną. Na końcu dodać maliny lub porzeczki. Łyżkę budyniu rozrobić w 20 ml wody i dodać do gruszek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć niewielkie placuszki na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Placuszki podawać z gruszką.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ