Jak zrobić dietetyczną szarlotkę?
06 stycznia 2018
Przygotowanie ciasta:
-
Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy chudym mlekiem. Gotujemy je przez około kwadrans, a następnie czekamy, aż wystygną.
-
Teraz musimy obrać jabłka. Musimy także pozbyć się gniazd nasiennych. Owoce kroimy w plasterki i umieszczamy je w wodzie z dodatkiem cynamonu. Gotujemy je przez około 10 minut i tak samo jak płatki, zostawiamy do przestygnięcia.
-
Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę.
-
Odpowiednią formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy w niej warstwę płatków, jabłek oraz pianki. Całość pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto się upiecze, powinniśmy zostawić je w piekarniku do przestygnięcia.
Jeżeli chcesz, możesz podać szarlotkę razem z lodami - oczywiście tymi dietetycznymi! Polecamy naturalne sorbety lub lody jogurtowe (sprawdź przepisy>>). Te drugie błyskawicznie przygotujesz je z jogurtu naturalnego i odrobiny wanilii.
Przygotowywanie dietetycznych słodkości jest sposobem na zachowanie szczupłej sylwetki, bez konieczności rezygnowania z ulubionych przysmaków. Jeżeli chciałbyś poznać więcej przepisów na nietuczące łakocie, odwiedź dietetyka z jednego z Centrów Dietetycznych Naturhouse! Nasi specjaliści ocenią stan Twojego organizmu oraz dobiorą najlepszy dla Ciebie plan żywieniowy, dzięki któremu będziesz cieszyć się zdrowiem i doskonałą sylwetką!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ