


Szkodliwe połączenia składników - sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów
08 maja 2018
Czasami, podczas przygotowywania posiłków, używamy przepisów, które są w naszej rodzinie od wielu pokoleń. Niestety, pewne połączenia składników są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia - poznaj je i unikaj w codziennej diecie!
Pomidor i ogórek
Połączenie, które zna chyba każdy z nas - w końcu to właśnie pomidor i ogórek stanowią podstawowe składniki wielu szybkich, domowych sałatek. Podawanie ogórka i pomidora razem jest jednak poważnym błędem dietetycznym - ogórki zawierają enzym zwany askorbinazą, która utlenia witaminę C. Oznacza to, że jeśli jemy te produkty razem, to witamina C z pomidora… zostaje zniszczona. Aby tego uniknąć, do sałatki z pomidorem dodaj odrobinę oliwy i wymieszaj. Dopiero po tym zabiegu dodaj ogórki. Pomidor "zamknięty" w oliwie zachowa wartości odżywcze.
Mięso i czerwone wino
Niektórzy kulinarni “tradycjonaliści” często serwują mięsne pieczenie z czerwonym winem, które ma podkreślić smak dania. Niestety obecne w czerwonym winie garbniki blokują wchłanianie żelaza, które jest najcenniejszym składnikiem, jaki znajdziemy w czerwonym mięsie.
Ziemniaki z masłem
Wielu z nas ziemniaki z masłem i koperkiem przywodzą na myśl smak wakacji z dzieciństwa. Osoby, którym zależy na smukłej sylwetce, nie powinny jednak sięgać po ten przysmak zbyt często - choć same ziemniaki nie tuczą, to w połączeniu z masłem stają się one wrogiem szczupłej sylwetki! Ziemniaki są dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów i mają wysoki indeks glikemiczny (IG). Po zjedzeniu ziemniaków, poziom cukru we krwi szybko się podnosi, co z kolei “mobilizuje” trzustkę do produkcji dużych ilości insuliny, która przyczynia się też do magazynowania większej ilości energii z pożywienia. W efekcie przyswajamy więc mnóstwo kalorii z masła!
Łosoś i brokuły
Takie połączenie brzmi smacznie i zdrowo, prawda? W dodatku łosoś w towarzystwie brokułów bardzo estetycznie prezentuje się na talerzu. Niestety, jest to połączenie bardzo niekorzystne - brokuły, ale także niektóre inne warzywa (na przykład kapusta lub kalafior), zawierają substancję zwaną goitrogenami, które blokują w organizmie przyswajanie jodu, występującego przecież w sporych ilościach w mięsie ryb. Łososia lepiej będzie zatem podać z miksem świeżych sałat lub pomidorkami cherry.
Grzyby i alkohol
Wiadomo, że grzyby nie należą do zbyt zdrowych dań - są one ciężkostrawne i nie dostarczają zbyt wielu witamin. Mogą jednak stanowić źródło białka - pod warunkiem, że… nie zostaną podane razem z alkoholem. Etanol powoduje ścinanie się białka, przez co staje się ono niestrawne. Takie połączenie może zatem stać się przyczyną poważnych problemów trawiennych. Kiedy już sięgamy po grzyby, starajmy się jadać je razem z ziołami ułatwiającymi trawienie, takimi jak cząber, tymianek czy rozmaryn.
Unikanie niezdrowych połączeń składników to tylko jeden z elementów zbilansowanej diety. Zasady komponowania posiłków chętnie wyjaśnią Ci dietetycy z Centrów Dietetycznych Naturhouse. Udaj się do nich, aby otrzymać indywidualnie dobrany plan żywieniowy oraz wsparcie i motywację do zmiany stylu życia!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ