Jak odżywiać się w czasie ciąży?
18 listopada 2015
Istnieje powszechny pogląd, że kobieta w ciąży powinna „jeść za dwoje”. Niestety często konsekwencją takiego działania jest problem z powrotem do sylwetki sprzed ciąży. W ciele kobiety zachodzi wiele zmian, a trwałe wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych jest niezwykle istotne, aby być zdrową i pełną energii mamą.
O jakich zasadach powinna pamiętać przyszła mama?
- Zrób zapasy ze zdrowych produktów
Kup różne warzywa, owoce świeże i suszone, nasiona i orzechy oraz jogurty naturalne. Mając je zawsze pod ręką, nie będziesz musiała martwić się o szybkie zaspokojenie głodu i skomponowanie zdrowego posiłku. Warto zawsze mieć w domu jajka i fileta np. z kurczaka czy ryby morskie. Bazując na tych produktach oraz produktach pełnoziarnistych zapewnisz zdrowie sobie i dziecku.
- Nie zapomnij o śniadaniu
„Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – powtarzają wszyscy do znudzenia, ale mają rację. Odpowiednio skomponowane śniadanie dostarcza ok. 25-30% dziennej racji pokarmowej i ma duże znaczenie dla naszego zdrowia, kondycji umysłu, a także dla utrzymania szczupłej sylwetki.
- Spożywaj posiłki regularnie, jedz mniejsze porcje
Pamiętaj aby codziennie zjadać 5 posiłków, kontroluj odstępy pomiędzy nimi – jedz co 3-3,5 godziny co pomoże zapobiec podjadaniu niezdrowych przekąsek. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem. Posiłki jedz powoli, starannie przeżuwaj każdy kęs. Posiłki powinny być różnorodne i odpowiednio zbilansowane.
- Wypijaj 1,5 l wody
Pamiętaj aby pić wodę przeznaczoną dla kobiet w ciąży, która ma obniżoną zawartość sodu.
- Przy każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa lub owoce
Warzywa i owoce są cennym źródłem minerałów potrzebnych kobietom w ciąży. Należy zadbać szczególnie o odpowiednią podaż kwasu foliowego, jodu, żelaza i cynku (ich niedobór może prowadzić do zaburzeń w rozwoju płodu). Zapytaj swojego dietetyka, które produkty są bogate w te składniki.
- Wartość energetyczna codziennej diety w odniesieniu do stanu wsprzed ciąży nie musi ulec zmianie w I trymestrze ciąży, natomiast w II i III trymestrze powinna być zwiększona o około 300 kcal na dobę;
- Nie jedz surowego mięsa, ryb, niedogotowanych potraw;
Aby zabezpieczyć swój układ pokarmowy przed infekcjami, które mogą utrudnić przebieg ciąży należy unikać jedzenia surowych mięs (tatar), surowych lub niedogotowanych ryb (sushi, skorupiaki), odgrzewanych potraw mięsnych, surowych lub nieściętych jaj (jajecznica, jajka na miękko, desery z jajek), niepasteryzowanego mleka, serów dojrzewających (camembert, brie), podrobów (wątróbka, pasztety, konserwy mięsne).
- Pij codziennie ok. 1 litra mleka pasteryzowanego
Mleko jest dobrym źródłem witamin z grupy B, wapnia oraz białka, które jest budulcem tkanek i narządów. Wybieraj mleko o zawartości tłuszczu 1,5-2%
- Zrezygnuj z alkoholu i ogranicz spożywanie kawy (maksymalnie 1 filiżanka słabej kawy dziennie) i mocnej herbaty
- Ogranicz słodycze oraz sól w diecie
Co zrobić, gdy przytyłaś w ciąży?
Gdy nie możesz poradzić sobie z nagromadzonymi w czasie ciąży kilogramami, zgłoś się po pomoc do wykwalifikowanego dietetyka, który doradzi, jak bezpiecznie dla zdrowia poprawić sylwetkę oraz polepszyć nastrój. W ramach trwającej od 14 września do 30 listopada akcji Uwaga Nadwaga możesz bezpłatnie skonsultować się ze specjalistą ds. Żywienia Naturhouse. Pamiętaj, że zadowolona z siebie i radosna mama to również szczęśliwe i spokojne dziecko.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ