bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

3 powody, by jeść dynię

Gdy lato chyli się ku schyłkowi, na naszych stołach pojawia się piękna pomarańczowa dynia. Stanowi ona nie tylko wspaniałą ozdobę jesiennego ogrodu, ale też jest fantastycznym materiałem kulinarnym. Nadaje się do potraw słonych i słodkich, jest niezwykle aromatyczna, można ją bez obaw podawać małym dzieciom, a do tego jest bogata w związki mineralne i witaminy. Oto kilka powodów, dla których warto jeść dynię!

  • Dynia jest bardzo nisko kaloryczna: 100g to tylko około 30kcal! Dodatkowo jest sycąca, więc sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Pomarańczowy kolor tego owocu nieodzownie kojarzy nam się z β-karotenem i słusznie! W 100g dynia zawiera aż ok. 450µg witaminy A, co stanowi dzienne zapotrzebowanie dla dzieci i połowę zapotrzebowania dorosłych na tę witaminę. - mówi dietetyk Naturhouse - Katarzyna Payerhin. Dodatkowo ma sporo witamin z grupy B (zwłaszcza B2), witaminę PP i składniki mineralne - potas, wapń, fosfor. Niestety wysoki indeks glikemiczny dyni powoduje, że nie jest zalecana w diecie diabetyków.
  • Poza pomarańczowym miąższem, dynia zawiera też bardzo smaczne pestki. Często są one niedoceniane i zwyczajnie wyrzucane do kosza w procesach przetwórczych. To duży błąd! W pestkach dyni zawarta jest bardzo duża dawka magnezu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i układu krążenia; fosforu potrzebnego dla naszych kości; cynku, który poprawia kondycję naszej skóry oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne to jednak nie wszystko! W pestkach dyni zawarta jest także kombinacja wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, które redukują poziom złego cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. - zauważa dietetyk. Wszystkie wymienione wyżej składniki mają też niebagatelny wpływ na nasz układ odpornościowy, wspomogą nas w zapobieganiu jesiennym przeziębieniom.
  • Dynia nie kumuluje szkodliwych związków zawartych w sztucznych nawozach takich jak azotany czy metale ciężkie (np. ołów), dlatego zrobione z niej zupki świetnie nadadzą się na pierwsze posiłki dla naszych maluszków.

Dynia jest duża, twarda i ciężko ją obrać. Mamy jednak na to sposób! Na polskim rynku pojawiła się odmiana Hokkaido charakteryzująca się intensywnie pomarańczowym kolorem i niewielkimi rozmiarami. Jej skórka jest cieniutka i można ją jeść. To świetne rozwiązanie dla wszystkich cierpiących na brak czasu amatorów dyni.

 

Poznaj przepisy dietetyka Naturhouse na pyszne i zdrowe potrawy z dyni>>


Konsultacja dietetyczna

mgr Katarzyna Payerhin

dietetyk Naturhouse

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.