Śledź w oleju lnianym

« Wróć do listy aktualności

Składniki:

  • 250 g solonych filetów śledziowych
  • 1 kwaśne, twarde jabłko
  • 1 cebula
  • ok. 150 ml oleju lnianego
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • pieprz

Przygotowanie:

Każdy filet pokroić na mniejsze części. Cebulę posiekać w pióra, jabłka ze skórką w drobną kostkę. W słoiku układać warstwowo filety, cebulę, jabłka i przyprawy, dodać ocet winny, zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach.

Zdaniem dietetyka - mgr Dominika Sikora

Olej lniany wyróżnia wysoka zawartość składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3. Olej ten wpływa więc korzystnie na metabolizm cholesterolu. Obecność witaminy E działa upiększająco i odmładzająco na skórę i organizm.

Warto pamiętać, że olej lniany powinien być spożywana na zimno – tylko wtedy zachowuje swoje właściwości prozdrowotne.

 

Czy śledź w oleju może być zdrowy?

#NaturalnieZeTak