Niedoceniona ciecierzyca
24 listopada 2017
Ciecierzyca jest coraz bardziej popularną rośliną, już nie tylko w środowisku wegetarian. Najczęściej wykorzystywana jest jako zamiennik mięsa ze względu na bogaty skład aminokwasowy, ale nie tylko.
Cieciorka posiada wyjątkowe wartości odżywcze - jest źródłem potasu, cynku oraz dobroczynnego błonnika. Zawartość kwasu foliowego również zasługuje na uwagę – jedna porcja pokrywa aż 70% dziennego zapotrzebowania! – zauważa Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse. 100g ugotowanej cieciorki to 164 kcal, co niesie za sobą 8g błonnika i prawie 9g białka (zalecane dzienne spożycie białka to ok. 20-35g). To tylko kilka powodów dla których warto sięgać po tę ciągle niedocenianą roślinę strączkową. Jakie jeszcze korzyści niesie za sobą spożywanie ciecierzycy?
- białko roślinne powinno stanowić połowę białek w diecie – ciecierzyca będzie świetnym wyborem jeśli chodzi o zapewnienie odpowiedniej podaży białka roślinnego;
- białko roślinne jest lepiej trawione przez organizm;
- ciecierzyca obniża poziom cholesterolu – ze względu na wysoką zawartość błonnika;
- wpływa na obniżenie ciśnienia – wysoka zawartość potasu wpływa na udrażnianie naczyń krwionośnych - krew swobodniej krąży, a ciśnienie się obniża;
- pomocna przy leczeniu niedokrwistości z uwagi na obecność żelaza;
- zalecana przy zaparciach – ze względu na błonnik pokarmowy;
- z uwagina niski indeks glikemiczny (IG=30) bez obaw mogą sięgać po nią cukrzycy;
- podnosi odporność organizmu;
- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci - zawiera wysoką zawartość cynku;
- pomocna w odchudzaniu – ze względu na zawartość błonnika, zwiększa wydalanie tłuszczu, a zmniejsza wchłanianie energii pochodzącej z pożywienia;
- pozwala na urozmaicenie posiłków – znudziło Ci się mięso na obiad? Skorzystaj z naszego pomysłu na gulasz z ciecierzycy!
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na łyżce oliwy lub oleju rzepakowego. Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Dodać jajko, cebulę, drobno posiekane pomidory, przyprawy i mąkę. Całość zblendować na gładką masę i przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. W masę włożyć liście laurowe. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190°C, przez 35 - 40 minut. Podawać całkowicie wystudzony.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć pokrojony czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojoną w paski paprykę, podlać wodą i dusić do paprykę przez ok. 5 minut, następnie dodać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić ziołami, imbirem, solą i perzem. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać odsączoną cieciorkę i wszystko razem wymieszać. Podawać z ryżem, kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego i na zdrowie!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ