bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Cichy morderca, czyli cała prawda o margarynie

Margaryny kojarzą się Wam ze zdrowym zamiennikiem masła? To znaczy, że ulegliście magii kampanii reklamowych. Jeśli lubicie używać margaryny do smarowania pieczywa lub korzystacie z tej postaci tłuszczu podczas smażenia i pieczenia, to pora z tym skończyć. Dlaczego? Ponieważ margaryny to „martwe tłuszcze”, które poważnie szkodzą zdrowiu. Jak to możliwe? Już wyjaśniamy.


Skąd się wzięła margaryna?

Kiedy w latach 50. odkryto związek między spożywaniem tłuszczów zwierzęcych a wzrostem stężenia cholesterolu we krwi i nadwagą, zaczęto szukać środka zastępczego, który nie odstraszy klientów. I tutaj pojawił się pomysł, aby wykorzystać znany od lat proces uwodornienia. Dzięki zastosowaniu wysokiej temperatury cząsteczki oleju roślinnego wiążą się z cząsteczkami wodoru. W ten sposób powstają izomery trans kwasów tłuszczowych. Tłuszcze utwardzone szybko stały się hitem. Ich stosowanie przyczyniło się do rozwoju branży fast food oraz produkcji gotowych dań i przekąsek. Są też chętnie stosowane w restauracjach, ponieważ pozwalają utrzymać w kuchniach rozgrzany tłuszcz przez cały czas bez efektu zadymienia. Ponadto, tłuszcze utwardzone wyraźnie podkreślają walory smakowe. Co najważniejsze z ekonomicznego punktu widzenia: margaryny i inne tłuszcze utwardzane są znacznie tańsze od masła i olei tłoczonych na zimno. Do tego mają długi okres trwałości, co ułatwia ich przechowywanie. Niestety, to co pozwoliło rozwinąć się branży spożywczej okazało się zabójcze dla jej klientów.


Tłuszcze trans a zdrowie

W przyrodzie występują naturalne izomery trans, które mają pozytywny wpływ na organizm. Jednak tłuszcze roślinne utwardzone zawierają sztuczne izomery. Po szeregu badań stwierdzono, że izomery trans kwasów tłuszczowych mają zdolność zalepiania tętnic prowadząc do trwałych zatorów. Ponadto, sprzyjają powstawaniu blaszek miażdżycowych i podnoszą ryzyko stanów zapalnych naczyń krwionośnych. Efekt? Miażdżyca, wylewy, choroby i zawały serca. Choć tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu, to izomery trans przyczyniają się do podnoszenia we krwi poziomu „złego” cholesterolu LDL i obniżenia poziomu "dobrego", czyli HDL. Spożywane w dużych ilościach zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego nawet do 86%. Sprzyjają również insulinooporności, co podnosi prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę i realnie przyczynia się do nadwagi, a dalej otyłości.


Jak unikać tłuszczy utwardzanych?

Niestety, produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne zalewają półki sklepowe. Duża część naszego społeczeństwa nie ma świadomości zagrożenia, jakie ściąga na każdego ich stosowanie lub po prostu je bagatelizuje – przyznaje Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse, i radzi – Aby ograniczyć ryzyko negatywnych skutków, jakie niesie ze sobą spożywanie tłuszczów trans:

  • unikajmy wysoko przetworzonych produktów, takich jak: krakersy, chipsy, ciasteczka i inne słodycze, dania gotowe,

  • szerokim łukiem omijajmy junk i fast food,

  • zamiast szybkiej przekąski wybierajmy warzywa, owoce lub po prostu napijmy się wody,

  • nie róbmy zakupów w biegu, aby móc przeczytać etykietę zanim wrzucimy produkt do swojego koszyka

  • zamieńmy smażenie (podczas którego także są uwalniane izomery trans) na pieczenie, gotowanie, grillowanie lub przygotowywanie potraw na parze.

 

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat właściwej diety i zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, koniecznie odwiedź Centrum Dietetyczne Naturhouse. Zapisz się na konsultację już dziś – to nic nie kosztuje!

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.