Dieta a pamięć
19 czerwca 2013
Jak powinno wyglądać menu, żeby poprawić pamięć?
W utrzymaniu prawidłowej wydajności umysłu, w poprawie pamięci i koncentracji ważne jest dostarczanie organizmowi w diecie tych składników, które mają szczególny wpływ na wyżej wymienione aspekty. Są to przede wszytskim minerały, czyli magnez, potas i cynk oraz lecytyna i nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, 6, 9).
Magnez oraz potas poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Pomagają nam zwalczać sytuacje stresowe i poprawić koncentrację. Minerały te znajdziemy w bananach, pestkach dyni, migdałach, kakao oraz nasionach strączkowych.
Lecytyna jest najlepszym źródłem choliny, która jest składową neuroprzekaźnika acetylocholiny. Z tego względu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i w znacznym stonpiu poprawia pamięć. Lecytyna występuje w orzechach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu. Można je znaleźć w tłustych rybach morskich, olejku z wiesiołka, ogórecznika oraz w oleju lnianym czy oliwie.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ