Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz
08 marca 2018
Tłuszcz jest niezbędny w diecie, tak samo jak białko czy węglowodany. Aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, należy jednak jeść go świadomie, to znaczy zwracać uwagę na jego rodzaj oraz ilość spożywanego tłuszczu dziennie. Zobacz, jaki tłuszcz warto wprowadzić do diety, a z jakiego lepiej zrezygnować!
Jak zbudowany jest tłuszcz?
Tłuszcze jadalne składają się głównie z trójglicerydów, czyli estrów zbudowanych z trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych i jednej cząsteczki glicerolu. Podczas trawienia tłuszczów, następuje rozkład trójglicerydów na glicerol i kwasy tłuszczowe. Warto wiedzieć, że tłuszcze różnią się między sobą - w niektórych z nich występują kwasy tłuszczowe nasycone, natomiast w innych - nienasycone.
Gdzie znaleźć wartościowy tłuszcz?
Tłuszcz tłuszczowi nie jest równy - niektóre rodzaje tłuszczu służą naszemu zdrowiu lepiej, niż inne. Przykładowo, tłuszcze nienasycone, poprawiają pracę mózgu, polepszają naszą zdolność do zapamiętywania oraz pozytywnie wpływają na nawilżenie skóry. Znajdziemy je, oczywiście, w olejach (słonecznikowym, rzepakowym i lnianym), ale także w oliwie z oliwek. Źródłem zdrowego tłuszczu są także ryby morskie, orzechy, migdały oraz zarodki pszenne.
Tłuszcze nasycone znajdziemy natomiast w mięsie, mleku, serach i jajach. Warto tutaj wspomnieć, że tłuszcz kokosowy czy palmowy to także tłuszcze nasycone, choć jednocześnie pochodzące z roślin. Niewielkie ilości tłuszczu zwierzęcego powinny znajdować się w naszej diecie - są źródłem energii, pomagają rozpuszczać witaminy A, D i K i zwiększać ich wchłanialność, jednak z uwagi na to, że zawierają cholesterol - ich nadmiar może przyczyniać się do wystąpienia problemów ze zdrowiem - powodując miażdżycę lub raka jelita grubego. Układając swój jadłospis, trzeba również pamiętać o tym, że w wielu produktach (pozornie nietłustych) występują tak zwane tłuszcze ukryte, które często… umykają naszej uwadze. Niemało tłuszczu, o którym zwykle nie pamiętamy, jest w wędlinach, kiełbasach, ale także pączkach czy cieście francuskim.
Tłuszcz a odchudzanie
Wiele osób sądzi, że aby skutecznie schudnąć, należy wyeliminować z diety tłuszcz - to nieprawda! W zbilansowanej diecie powinny znajdować się odpowiednie ilości tych substancji, ponieważ dostarczają one organizmowi energii, a także budują tkanki i komórki. W diecie osoby zdrowej, tłuszcze powinny pokrywać około 25-30 procent zapotrzebowania na kalorie, natomiast w przypadku diety niskotłuszczowej (zalecanej między innymi osobom chorującym na nadciśnienie) powinno to być maksymalnie 25 procent. Jeżeli jednak tłuszczu w naszej diecie będzie zbyt wiele, grozi nam nie tylko otyłość, ale też wspomniana już miażdżyca, mogąca doprowadzić nawet do zawału serca lub udaru mózgu. Aby przekonać się, czy w naszej diecie znajduje się odpowiednia ilość tłuszczu, warto udać się do dietetyka - na przykład specjalisty z Centrum Dietetycznego Naturhouse.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ