bmi ppm

Tak Nie

bmippm

Oblicz wskaźnik
masy ciała( BMI )podstawowej przemiany materii ( PPM )

Wiek
Waga
kg
Wzrost
cm
175 176 178 179 180 181 182 183 184 185 186

Test nawyków

  • Czy zjadasz 5 posiłków dziennie?
  • Czy uważasz, że Twoje posiłki są zdrowe i lekkostrawne?
  • Czy wypijasz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie?

Wynik Twojego Testu

20.41

  • niedowaga
  • waga prawidłowa
  • nadwaga
  • otyłość

Formularz kontaktowy

Wybrane Centrum Naturhouse skontaktuje się z Tobą

  • Twoja wiadomość została wysłana pomyślnie.

Jak uchronić się przed rakiem? Poznaj produkty, które musisz wprowadzić do swojej diety!

Nowotwory co roku stają się przyczyną chorób  tysięcy osób na całym świecie. Póki co, lekarze nie stworzyli skutecznego leku na raka. Wiemy natomiast, że zdrowa dieta może uchronić nas przed zachorowaniem. Dowiedz się, jak uchronić się przed rakiem przy pomocy pewnych niezwykłych produktów spożywczych!

Zielone warzywa

Brokuł, szpinak czy jarmuż mogą ochronić nas przed rakiem jamy ustnej i części ustnej gardła, przełyku, a także nowotworami żołądka i płuc. Aktywują one enzymy, które unieszkodliwiają czynniki rakotwórcze oraz blokują enzymy, które modyfikują metabolizm kancerogennych (czyli rakotwórczych) hormonów.

Tłuszcze roślinne

Już wiele lat temu wykazano, że wiele przypadków raka ma ścisły związek ze spożywaniem zbyt dużej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego - szacuje się, że jest to nawet 30 procent! Smalec czy śmietanę lepiej jest zatem zastąpić olejem z pestek winogron, oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.

Zielona herbata

Ten pyszny, lekko orzeźwiający napój wykazuje bardzo silne właściwości antynowotworowe. Stanowi ona źródło polifenoli, czyli związków, które chronią przed działaniem wolnych rodników, uszkadzających zdrowe komórki. Najsilniejszą substancją chroniącą przed rakiem jest zaś EGCG - hamuje ona rozwój komórek rakowych. Warto zatem zastąpić choćby jedną kawę dziennie filiżanką zielonej herbaty!

Cebula

To niepozorne, ale dość popularne w polskiej kuchni warzywo powinno regularnie znajdować się w jadłospisie tych osób, które chcą uniknąć zachorowania na raka. Zawiera ona sporo związków siarki, które skutecznie chronią przed nowotworem piersi, macicy, żołądka, prostaty, nerek oraz gardła.

Kurkuma

Najwyższy czas, aby Polacy zaczęli częściej sięgać po tę wyjątkową przyprawę, zwaną także ostryżem! Znajdują się w niej spore ilości kurkuminy, która uruchamia proces samozniszczenia komórek nowotworowych. Wpływa ona także pozytywnie na oczyszczanie organizmu z toksyn.

Granat

Ten niezwykły owoc doskonale smakuje nie tylko samodzielnie czy jako element deserów, ale także jako dodatek do mięs, sosów lub serów. Zawiera on substancje zwane elagotaninami, które hamują rozwój komórek rakowych. Badania wskazują, że regularne jedzenie granatu i picie soku z tego owocu (minimum szklanki dziennie), może stanowić skuteczną ochronę przed rakiem piersi i prostaty.

7. Czosnek

Nasi przodkowie nie bez powodu przypisywali mu liczne właściwości zdrowotne - dziś wiemy, że to warzywo jest jednym z najsilniej działających, naturalnych produktów przeciwrakowych. Chroni on między innymi przed rakiem płuc, żołądka oraz jelita grubego. Badania przeprowadzone kilka lat temu w Chinach wykazały, że spożywanie surowego czosnku przynajmniej dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 40 procent!

Jeżeli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat diety, która pozwoli Ci cieszyć się dobrym zdrowiem i świetnym wyglądem, udaj się do Centrum Dietetycznego Naturhouse. Jedna z naszych placówek na pewno znajduje się w Twojej okolicy!

Autor artykułu

Naturhouse

Zmień swoje życie raz na zawsze!

UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ

Gratulacje!

Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości.