Jak uchronić się przed rakiem? Poznaj produkty, które musisz wprowadzić do swojej diety!
06 czerwca 2018
Nowotwory co roku stają się przyczyną chorób tysięcy osób na całym świecie. Póki co, lekarze nie stworzyli skutecznego leku na raka. Wiemy natomiast, że zdrowa dieta może uchronić nas przed zachorowaniem. Dowiedz się, jak uchronić się przed rakiem przy pomocy pewnych niezwykłych produktów spożywczych!
Zielone warzywa
Brokuł, szpinak czy jarmuż mogą ochronić nas przed rakiem jamy ustnej i części ustnej gardła, przełyku, a także nowotworami żołądka i płuc. Aktywują one enzymy, które unieszkodliwiają czynniki rakotwórcze oraz blokują enzymy, które modyfikują metabolizm kancerogennych (czyli rakotwórczych) hormonów.
Tłuszcze roślinne
Już wiele lat temu wykazano, że wiele przypadków raka ma ścisły związek ze spożywaniem zbyt dużej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego - szacuje się, że jest to nawet 30 procent! Smalec czy śmietanę lepiej jest zatem zastąpić olejem z pestek winogron, oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.
Zielona herbata
Ten pyszny, lekko orzeźwiający napój wykazuje bardzo silne właściwości antynowotworowe. Stanowi ona źródło polifenoli, czyli związków, które chronią przed działaniem wolnych rodników, uszkadzających zdrowe komórki. Najsilniejszą substancją chroniącą przed rakiem jest zaś EGCG - hamuje ona rozwój komórek rakowych. Warto zatem zastąpić choćby jedną kawę dziennie filiżanką zielonej herbaty!
Cebula
To niepozorne, ale dość popularne w polskiej kuchni warzywo powinno regularnie znajdować się w jadłospisie tych osób, które chcą uniknąć zachorowania na raka. Zawiera ona sporo związków siarki, które skutecznie chronią przed nowotworem piersi, macicy, żołądka, prostaty, nerek oraz gardła.
Kurkuma
Najwyższy czas, aby Polacy zaczęli częściej sięgać po tę wyjątkową przyprawę, zwaną także ostryżem! Znajdują się w niej spore ilości kurkuminy, która uruchamia proces samozniszczenia komórek nowotworowych. Wpływa ona także pozytywnie na oczyszczanie organizmu z toksyn.
Granat
Ten niezwykły owoc doskonale smakuje nie tylko samodzielnie czy jako element deserów, ale także jako dodatek do mięs, sosów lub serów. Zawiera on substancje zwane elagotaninami, które hamują rozwój komórek rakowych. Badania wskazują, że regularne jedzenie granatu i picie soku z tego owocu (minimum szklanki dziennie), może stanowić skuteczną ochronę przed rakiem piersi i prostaty.
7. Czosnek
Nasi przodkowie nie bez powodu przypisywali mu liczne właściwości zdrowotne - dziś wiemy, że to warzywo jest jednym z najsilniej działających, naturalnych produktów przeciwrakowych. Chroni on między innymi przed rakiem płuc, żołądka oraz jelita grubego. Badania przeprowadzone kilka lat temu w Chinach wykazały, że spożywanie surowego czosnku przynajmniej dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 40 procent!
Jeżeli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat diety, która pozwoli Ci cieszyć się dobrym zdrowiem i świetnym wyglądem, udaj się do Centrum Dietetycznego Naturhouse. Jedna z naszych placówek na pewno znajduje się w Twojej okolicy!
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ