


Ksylitol – ile ma kalorii?
23 kwietnia 2018
Do naszych najczęstszych i najcięższych dietetycznych grzeszków bez wątpienia trzeba zaliczyć zbyt duże spożycie cukrów prostych, a dokładniej cukru buraczanego/trzcinowego, czyli sacharozy. A czy wiesz, że łyżeczka (ok. 6 gram) sacharozy ma aż 27 kcal? Jeśli myślisz sobie „I co z tego? Ja nie znoszę gorzkiej kawy/herbaty?! Ja muszę słodzić!”, dziś proponujemy Ci słodki zamiennik – ksylitol, tak zwany cukier brzozowy, który de facto wcale cukrem nie jest... Brzmi intrygująco? Chcesz wiedzieć, ile kalorii ma ksylitol? Tutaj dowiesz się wszystkiego.
Ksylitol – co to jest?
Pod względem chemicznym i metabolicznym ksylitol jest pentanolem, zawiera 5 atomów węgla w cząsteczce i przynależy do... alkoholu! Ale spokojnie nie sposób się nim upić. Co więcej w przeciwieństwie do cukrów prostych (fruktozy, glukozy, laktozy i sacharozy) nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Występuje w niektórych owocach (jagodach, malinach), a na skalę przemysłową oryginalny ksylitol (czyli fiński) jest wytwarzany właśnie z włókien brzozy, stąd nazwa „cukier brzozowy”. Ponieważ związek ten występuje także w kolbach kukurydzy, w Chinach produkuje się go właśnie z nich. Jest on znacznie tańszy od fińskiego, ale osoby, które nie ufają GMO nie powinny go stosować.
Ksylitol w formie białego krystalicznego proszku, który nadaje się do bezpośredniego użycia, możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ale czy wiesz, że ksylitol występuje także w wielu słodyczach, gumach do żucia i przetworach owocowych? Jak go znaleźć? W składach gotowych produktów występuje jako dodatek do żywności o nazwie E967 (warto pamiętać, że nie wszystkie „E” są złe – na przykład pod E300 znajdziesz kwas askorbinowy – witaminę C).
Ksylitol – ile kalorii ma łyżeczka?
Ilość kalorii w ksylitolu jest niemal o połowę niższa, od kaloryczności sacharozy! Jedna łyżeczka (ok. 6 gram) ma 14,4 kcal. Choć ksylitol wydaje się w smaku nieco mniej słodki od cukru trzcinowego, to szybko się do tego przyzwyczaisz (ewentualnie zawsze możesz użyć go więcej, choć warto spróbować przyzwyczaić się do nowego – mniej słodkiego smaku napojów czy dań). Co ciekawe, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie można „przedawkować” cukru brzozowego, dlatego w przeciwieństwie do trzcinowego, nie ma ograniczeń jeśli chodzi o poziom słodyczy w Twoim życiu z ksylitolem.
Ksylitol a skutki uboczne stosowania
Pamiętaj, że jeśli zamierzasz zastąpić nim tradycyjny sposób słodzenia, należy to robić stopniowo, tak aby Twój organizm zaczął wydzielać odpowiednią ilość enzymów, które go trawią. W przypadku nagłego zastosowania dużej ilości ksylitolu doznasz efektu przeczyszczającego. Zarówno ze względu na tę „właściwość”, jak i kalorie, ksylitol w rozsądnych ilościach to około 40 g/dobę (ok. 8 łyżeczek) u dorosłych, a u dzieci od 3 roku życia to ok. 0,5 g/ dobę, pod warunkiem obserwowania reakcji przewodu pokarmowego. Jedynie brak dolegliwości pozwala zwiększyć zawartość słodzika. Jeśli chcesz zrezygnować ze słodzenia cukrem trzcinowym/buraczanym, ale nie wiesz czy ksylitol „to jest to” - umów się na konsultację z dietetykiem Naturhouse.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ