


Morwa biała – wsparcie w odchudzaniu
23 kwietnia 2018
Morwa biała to gatunek drzewa, który pochodzi z Azji, ale dzięki swojej odporności na niskie temperatury już w średniowieczu zaaklimatyzował się na terenie Europy. Od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej, dziś przeżywa swoją „drugą młodość”. A to dzięki badaniom naukowym, które potwierdziły jej prozdrowotne działanie. Jest szczególnie ceniona przez cukrzyków, ponieważ pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. A czy wiesz, że morwa biała to także wsparcie w odchudzaniu?
Działanie morwy białej
Działanie lecznicze wykazuje zarówno kora, owoce, jak i liście morwy białej. Kora korzenia zawiera Moran 20K, czyli substancję przeciwcukrzycową, leachianon G – związek wykazujący działanie przeciwwirusowe, a także moracynę, która pełni funkcję przeciwutleniacza i działa przeciwzapalne. Owoce morwy białej to bogate źródło makro- i mikroelementów, antocyjanów zwalczających wolne rodniki, a także aminokwasów egzogennych, między innymi kwasu asparaginowego i tryptofanu, który jest wykorzystywany podczas produkcji serotoniny. Z kolei jej liście zawierają witaminy z grupy B – tiaminę (B1), ryboflawinę (B2) i pirydoksynę (B6) oraz witaminę PP. Ale za największy atut liści morwy białej uznaje się zawartość cukrów złożonych, w których strukturę jest wbudowany atom azotu, dzięki czemu wykazują analogiczne działanie do leków przeciwcukrzycowych. To jednak nie wszystko...
Morwa biała – odchudzanie
Morwa hamuje aktywność glikozydaz, czyli enzymów obecnych w jelicie. To one rozkładają węglowodany złożone do prostych. Efekt? Zatrzymanie rozkładu uniemożliwia ich wchłonięcie w układzie pokarmowym. A mniej cukrów w organizmie ogranicza odkładanie tkanki tłuszczowej – wyjaśnia Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse – Ponadto, dzięki stabilizacji poziomu glukozy we krwi, osoby stosujące morwę w diecie rzadziej cierpią z powodu napadów głodu i chęci podjadania między posiłkami. Dlatego morwa biała na odchudzanie to doskonały pomysł wsparcia swojej kuracji – podpowiada specjalistka.
Morwa biała a odchudzanie – jak ją stosować?
Morwa biała jest wykorzystywana do produkcji coraz większej liczby preparatów i suplementów diety. Możesz ją spotkać w postaci suszonych owoców, wyciągów, syropów, soków, dżemów i tabletek. Jednak najbezpieczniejszym i sprawdzonym sposobem, aby dostarczyć do organizmu jedynie morwę są herbatki z suszonych liści. Diabetykom zaleca się picie świeżego naparu z liści 3 razy dziennie przed posiłkiem. W ten sam sposób można stosować morwę podczas odchudzania. Aby sporządzić napar, trzeba zalać wrzątkiem (około 150 ml) 1 gram wysuszonych liści morwy i parzyć przez około 5 minut. Zanim jednak zaczniesz stosować morwę, porozmawiaj na ten temat ze swoim lekarzem, ponieważ u osób, które przyjmują leki, może ona nasilić ich działania niepożądane.
A jeśli chcesz podjąć skuteczne i bezpieczne odchudzanie, już dziś zapisz się na konsultację w Naturhouse. Nasi dietetycy czekają na Ciebie w ponad 350 placówkach na terenie całej Polski.
Zmień swoje życie raz na zawsze!
UMÓW SIĘ NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ